Jarenlang was in Arnhem rond de Airborne-herdenkingen de Bridge-to-Bridge loop een begrip. Een loop met diverse afstanden, start en finish midden in de stad en natuurlijk de legendarische John Frost brug als markant onderdeel van het parcours. Inmiddels heet de Bridge-to-Bridge loop de Airborne Freedom Run en blijft de John Frost brug (door veel Arnhemmers gewoon de Rijnbrug genoemd) ook op zondag 15 september uitsluitend het domein van fietsers, brommers en auto’s. Hetgeen niet wil zeggen dat de Airborne Freedom Run geen relatie meer zou hebben met Market Garden, de grootse operatie in 1944 met als doel het in handen krijgen van de Rijnbrug, integendeel.
Op zondag 15 september is het weer zo ver. Onder verantwoordelijkheid van de stichting Airborne Freedom Run en in samenwerking met onder andere Papendal en het Sportbedrijf Arnhem kan er weer gelopen worden. De herinnering aan de plaatsen waar de geallieerden na hun landing in de buurt van Arnhem op 17 september 1944 zwaar hebben moeten vechten, staat centraal in dit evenement.
Prestatietocht
De Airborne Freedom Run bestaat uit diverse onderdelen. Zo zijn er de zogenaamde trails, waarin gekozen kan worden voor de 45-, 31- of 20 kilometer variant. Het gaat hierbij om een prestatietocht over veelal onverharde wegen, waarin de fysieke inspanning gecombineerd wordt met het herbeleven en gedenken van de geschiedenis. Een groot deel van het parcours is gelijk aan dat wat de Engelsen 80 jaar geleden gedurende de operatie Market Garden moesten afleggen om van hun landingsgebied naar de Rijnbrug te komen. Dat betekent dat de 45 kilometer trail ook daadwerkelijk start op de Ginkelse Heide en de deelnemers op de twee andere afstanden op Papendal hun tocht beginnen.
De trail voert langs historische Market Garden plaatsen zoals de Westerbouwing, de Spoorbrug, het oude kerkje, de begraafplaats en Park Hartenstein in Oosterbeek en in Arnhem worden Onderlangs, Arnhems Buiten (het voormalige KEMA-terrein) en de Oude Haven aangedaan. Alle lopers finishen op de Arnhemse Markt, aan de voet van de John Frost brug.
Herdenkingskruisje
Daarnaast zijn er de ‘gewone’ lopen, de Road Runs. Kinderen kunnen kiezen uit de 500 meter (4 t/m 6 jaar) en 1000 meter loop (respectievelijk voor de leeftijden 7 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar), de meer ervaren lopers hebben de keuze uit de 5 en 10 kilometer loop. Bijzonder bij de 10 kilometer loop: je kunt er voor kiezen om een herdenkingskruisje te plaatsen op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek, je tijd wordt dan even stopgezet. Wil je dat niet, dan loopt je tijdwaarneming gewoon door, beide runs zijn prestatielopen. Meer informatie? Kijk op www.airbornefreedomrun.nl