Afgrijselijk slecht, in alle opzichten

3 november 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Schandalig slecht’. Aldus de woorden van trainer Slutsky over de bizarre wanprestatie van Vitesse uit tegen FC Emmen. De Rus had volkomen gelijk. Hij vergat er echter bij te vertellen dat zijn tactiek en coaching (wederom) zo afgrijselijk slecht waren dat het bijna niet in woorden is te vatten.

Een solide verdedigingsblok, een aantal individuele hoogstandjes gekoppeld aan een bijna onwerkelijke effectiviteit en een overdosis geluk. Dat waren de elementen die de trieste realiteit lange tijd wisten te verbloemen. Die tijd is voorbij. Dat zal nu toch ook wel doordringen bij opportunisten die zich zand in de ogen lieten strooien door het aantal behaalde punten en de hoge klassering. Vitesse heeft een laffe, slechte tactiek en het positiespel lijkt nergens op. Zelfs bij laagvliegers als FC Emmen en RKC Waalwijk zit duidelijk lijn in het spel en wordt volgens een helder plan gevoetbald. Vitesse en zijn coach daarentegen doen maar wat.

Vanaf minuut één was het al weer zichtbaar. FC Emmen was aan de bal, Vitesse plooide terug op de eigen helft. Bang, initiatiefloos voetbal dat door de Russische trainer heilig is verklaard. Dat is al erg genoeg, maar er kwam nog eens bij dat er in tactisch opzicht niets werd gedaan om de angel uit het spel van FC Emmen te halen. Het is bekend dat rechtsback Bijl van die ploeg constant opkomt en op die wijze veel gevaar kan stichten. Vitesse deed de deur voor deze speler wagenwijd open. Hij had geen tegenstander, liep altijd vrij, werd door niemand gevolgd en kon zich uitleven als nooit tevoren.

Dat is Slutsky natuurlijk aan te rekenen. Zijn arbeidsethos is hoog, hij zit bij iedere club waar Vitesse tegen moet vooraf op de tribune, maar in zijn analyse komt hij klaarblijkelijk niet verder dan de repeterende constatering dat het gaat om een sterke tegenstander. Was eens een keer afgeweken van dat eeuwige 4-4-2 en had er een spits bijgezet. Dan had Bijl zich moeten bekommeren om een tegenstander. En als Vitesse daarbij dan ook nog eens op tijd druk had gezet vanuit het middenveld had een heel andere wedstrijd kunnen ontstaan. Maar het zit er allemaal gewoon niet in bij deze trainer.

Het neemt overigens niet weg dat de prestatie zelfs met deze verfoeilijke tactiek wat minder slecht had kunnen zijn. Het regende evenwel onvoldoendes bij de spelers. Dicko en Bero waren nog de minst slechte twee van het hopeloos falende stel. Wie naar Vitesse gaat kijken, teistert moedwillig zijn of haar netvlies. Voor neutrale kijkers is het verschrikkelijk om te zien en Vitessesupporters ergeren zich er dood aan. Ik heb medelijden met de vele Vitessefans die weer de moeite hadden genomen om de ploeg te ondersteunen. Dat zal een vervelende terugrit vanuit het hoge noorden zijn geweest.

Het is nu maar te hopen dat de meetrainende Honda deze dag iets anders te doen heeft gehad. Als hij dit duel wel heeft gezien, kan ik me voorstellen dat deze fantastische speler zich rot is geschrokken. Het leek misschien nog leuk op het moment dat hij kwam, aansluiten bij de gedeelde tweede van Nederland. Of hij ook zin heeft om een rol te gaan spelen in dit kwakkelende elftal met zijn negatieve spelopvatting, is maar zeer de vraag.

Het wisselbeleid van Slutsky was ook dit keer weer risicoloos en clichématig. Er was alle aanleiding om op zijn laatst in de rust in te grijpen, maar de Rus deed dit gewoon in de stereotype zestigste minuut. En dan een aanvaller voor een aanvaller en Linssen eruit in plaats van de andermaal zeer zwakke Matavz. Deze zwaar overschatte speler mocht zelfs nog de aanvoerdersband van Linssen overnemen. Hij staat dus kennelijk hoog in de hiërarchie, net zo onterecht als Van der Werff vorig seizoen.

En ja mensen, ongelooflijk, maar in de vijfentachtigste minuut was het spectaculaire moment dan eindelijk daar: Slutsky haalde Clark eruit en Buitink mocht erin. Een aanvaller voor een verdediger. Ruim op tijd om nog iets af te dwingen natuurlijk. Vergeef me mijn sarcasme, ook ik moet zo veel mogelijk stoom afblazen.

Vrijdag komt FC Groningen op bezoek. Ik adviseer de Vitessesupporters om te proberen zich niet te veel op te winden. Misschien helpt daarbij om er maar vanuit te gaan dat het dit seizoen niks meer wordt. Dan kan het incidenteel nog eens meevallen.

FC Emmen-Vitesse 2-1
11. De Leeuw 1-0, 22. Laursen 2-0, 33. Dicko 2-1.