Aanvaller Stephen van Beek (sc Rheden) verrast trainer John Farkas op laatste moment met vertrek naar SML

14 juni 2020 | Van onze AS-redactie

Stephen van Beek komt komend seizoen uit voor de Arnhemse voetbalderdeklasser SML. De 21-jarige aanvaller van sc Rheden, ook derde klasse, meldde zijn trainer John Farkas zondagmiddag alsnog te vertrekken. Van Beek kwam daarmee terug op zijn eerdere toezegging de club trouw te blijven.

“Jongens waar ik veel mee optrok bij Rheden zijn ook vertrokken”, doelt Van Beek op Can en Cem Zeki en Stan Aalders, allen naar EDS. “Dat zijn mijn vrienden. Toen zij de keuze maakten weg te gaan, vroeg ik me af of ik het nog wel op kon brengen als enige te blijven en of ik daar dan nog voor honderd procent plezier uit kon halen. Uiteindelijk heb ik besloten terug te gaan naar SML, waar ik eerder een paar jaar heb gespeeld. Daar zitten ook nog vrienden en het is ook een beter niveau dan Rheden. Met SML maken we komend seizoen zeker aanspraak op promotie.”

Van Beek, die zijn voetbalcarri√®re bij Rheden begon, geeft aan dat hij zich niet bezwaard voelt naar zijn oude ploeggenoten. “Toen ik eerder besloot om te blijven deed ik dat ook niet voor hun, dus hoef ik dat nu andersom ook niet te doen. Maar ik kan gewoon met die jongens nog een biertje aan de bar blijven drinken, hoor.”

De aanvaller sprak enige tijd terug ook nog met VDZ. “Maar ik kon me niet vinden in de plannen van VDZ. Ze wilden een ploeg met vooral eigen jeugd en dan eventueel een paar bepalende spelers van buitenaf. Ik kreeg er ook geen vergoeding.”

Volgens Van Beek is hij meer dan welkom bij SML. “Ik heb telefonisch alleen met de nieuwe trainer (John van Dijk, red.) gesproken. Hij heeft waarschijnlijk wat dingen over mij opgezocht en wilde mij erbij hebben. Dat ik al toegezegd bij Rheden te blijven, daarover heeft hij niets gezegd.”

Trainer John Farkas van sc Rheden beleefde een minder leuk weekeinde. Zaterdag kreeg hij van Stan Aalders te horen dat hij naar EDS vertrok, zondagmiddag kreeg hij een appje van Van Beek. “Van Stan hoorde ik het zaterdag en hoopte op begrip van mij. Nou, dat had ik niet. Alles op het laatste moment. Zondag zat ik op de verjaardag van mijn nichtje toen ik dat appje van Stephen kreeg. Ja, dan ben je verbaasd. Voor mij geldt: ‘Een man een man, een woord een woord’. Maar blijkbaar geldt dat niet meer in de huidige maatschappij”, stelt Farkas vast.

“Je laat toch je maatjes in de steek. Dat heb ik Stephen ook laten weten, maar daar denkt hij blijkbaar anders over”, zegt Farkas. “Je leert zo wel je mensen kennen en ik vind het vooral waardeloos voor die andere jongens. Maar ik kijk nu al vooruit. Binnen de club heb ik ook gezegd dat we ons er niet druk over moeten maken. Vooruit kijken en ons bezighouden met de jongens die wel willen. En weet je wat het mooie is. Alan Hermsen stuurde zondag al een app. ‘Dan gaan wij toch wat harder lopen om die jonge jongens te helpen’. Prachtig toch, 36 jaar en dan zoiets als aanvoerder zeggen.”