Aangeslagen maar niet verslagen

10 februari 2011 | Van onze AS-redactie

Wevoc moet op zijn tanden bijten. Geteisterd door blessures en andere tegenslagen zijn de volleyballers uit Westervoort afgezakt naar de laatste plaats in de Regiodivisie. Vier nederlagen in de laatste vier wedstrijden illustreren de malaise. Wevoc is aangeslagen maar nog niet verslagen. AS sprak met aanvoerder Jaap Witjes.

Wat is er aan de hand?
Jaap Witjes: “Waar we al heel lang mee worstelen: blessures. Van onze beide spelverdelers Roy Klooster en Jurriaan Thewissen bijvoorbeeld. Roy is door zijn enkel geklapt, Jurriaan heeft het bot in zijn heup beschadigd. Hij heeft afgelopen zaterdag weer even gespeeld. Ikzelf zit met een schouderblessure, op diverse plekken ontstaan ontstekingen. Dit seizoen heb ik maar 4 of  5 wedstrijden gespeeld.  Nu is het echt afgelopen, ik speel dit seizoen niet meer. Verder kreeg Marco Terberg een paar weken geleden een acute blindedarmontsteking. Hij is dus ook een tijd weg. Afgelopen zaterdag heeft er zelfs een 17-jarige jongen uit het vierde meegespeeld.”

Nog meer tegenvallers?
“Er zijn vaak te weinig spelers op de trainingen. Door die blessures, maar ook door stages of vakanties. De trainer (Rob Klooster, red) staat machteloos, voor hem is het ook erg moeilijk. De oefenstof is niet uit te voeren, je kunt nergens aan bouwen. De trainer werkt graag aan automatismen, hij traint zodanig om er dingen in te slijpen. Dat lukt niet met te weinig spelers.”

Dat klinkt tamelijk dramatisch.
“Dat is nog niet alles. We kregen deze week bericht van de NeVoBo dat de laatste twee ploegen, de nummers 11 en 12, degraderen, en dat niet alleen de nummer 10, maar ook de nummer 9 promotie/degradatiewedstrijden moet spelen. We staan nu laatste, met een wedstrijd meer gespeeld. Dat is de situatie.”

Hoe is de sfeer?
“Het is logisch dat er irritaties ontstaan. Dat uitte zich vooral in de wedstrijd tegen Reflex. Dat is uitgepraat en op zich is het niet erg als we elkaar eens de waarheid vertellen. De ellende is dat we eigenlijk een ervaren speler missen die de kar trekt. Dat had ik kunnen zijn, maar ik speel niet. Daar komt bij dat we ons spelsysteem moesten aanpassen omdat beide spelverdelers wegvielen. Mogelijk kan Jurriaan zaterdag weer spelen. Wat ook meespeelt is het feit dat Wevoc twee keer achter elkaar is gepromoveerd. Als je dan onderaan staat en vaak verliest, is het mentaal moeilijk op te vangen.”

Is het een verloren zaak?
“Nee. We hebben een lang gesprek met elkaar gehad. We hebben nog 7 wedstrijden voor de boeg, met daarin 5 wedstrijden tegen directe concurrenten. We willen er vol voor gaan. Degradatie zou voor deze groep doodzonde zijn. In principe hebben we een leuk en jong team, met veel potentie. Onder normale omstandigheden hadden we gewoon bij de eerste zes gestaan. Dat weet ik zeker. Dat bleek eind vorig jaar ook wel toen we vrij volledig waren en we een aantal wedstrijden achter elkaar wonnen.”

Zaterdag komt Havoc, de nummer 7. Hoe kijk je daar tegenaan?
“Ik zie toch mogelijkheden, we móeten het kunnen redden. Hopelijk kan ik vanaf de bank mijn steentje bijdragen.”

* Foto homepage: spelmoment uit de wedstrijd Reflex-Wevoc (4-0) van afgelopen zaterdag. Wevoc tracht een aanval van Reflex te blokkeren. (Foto: RN-sportfotografie).