Zwarte dag VDZ, rood Ferdy Broecks

23 maart 2014 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

VDZ heeft geen positief vervolg kunnen geven aan de 4-0 zege van vorige week op Driel. In de derde klasse D verloor de Arnhemse ploeg in Nijmegen met 2-0 van Orion. In de laatste minuut kreeg Ferdy Broecks ook nog direct rood.

VDZ voelde zich toch enigszins bestolen. De thuisploeg kwam in de 65e minuut door een strafschop op voorsprong. De penalty was omstreden. “De bal werd van twee meter op het lichaam van Stijn van Gent geschoten. Het was geen hands, maar de bal ging wel op de stip”, vertelde middenvelder Joris Schemkes van VDZ.
De bezoekers hadden in de eerste helft met wat meer geluk op voorsprong kunnen komen. Sander van der Drift en Pieter Middeldorp kopten uit corners van Joris Schemkes de bal in kansrijke positie op de keeper van Orion.
Na de openingstreffer van Orion nam VDZ meer risico. Invaller Kay van Harskamp was na een vrije trap van Schemkes dicht bij de gelijkmaker, maar ook hij vond de doelman van Orion op zijn weg. Uiteindelijk profiteerde de thuisploeg van de geboden ruimte en besliste het duel: 2-0.
De kater voor VDZ werd nog groter toen Ferdy Broecks in de laatste minuut tegen een directe rode kaart opliep. Broecks hield zijn doorgebroken tegenstander vast en dat was voor de scheidsrechter reden een rode prent te trekken. “Daar viel over te twisten, want Sander van der Drift liep daar nog achter”, oordeelde middenvelder Joris Schemkes van VDZ.
Door de nederlaag wordt het er voor VDZ niet gemakkelijker op. De ploeg van het interim-trainersduo Freek Salemink/Peter Seinen moet in de eerste plaats alle zeilen bijzetten om directe degradatie te voorkomen. Met 18 punten uit 21 duels heeft VDZ alleen nog SCP (15 uit 19) en SML (8 uit 21) onder zich. ONA ’53 staat met 19 uit 20 net boven de Arnhemse ploeg. ONA ’53 en VDZ staan nu op posities die verplichten tot het spelen van nacompetitie. Driel, dat thuis een punt pakte tegen Blauw Wit, staat met 24 uit 19 op een ‘veilige’ tiende plaats.

Voor SML lijkt het doek gevallen. Met nog vijf wedstrijden voor de boeg bedraagt de achterstand op VDZ 10 punten. Zondag verloor de ploeg van de vertrekkende trainer Bert Hendriks met 3-0 bij Eldenia. Vincent Saenen (kort voor rust) en Tim Awater (net na de pauze) zetten de thuisploeg op een 2-0 voorsprong. Nick Buijl gooide de wedstrijd in de 61e minuut definitief in het slot: 3-0. Doelman Stefan Rijnders van SML voorkwam met enkele knappe reddingen meer Eldense treffers.
Eldenia staat met 33 uit 21 op een keurige vijfde plaats. De ploeg van trainer Barry Heijse doet het ook uitstekend in de strijd om de derde periodetitel. Daarin staat Eldenia met 9 uit 4 op  een gedeelde tweede plaats. DIO ’30, dat al in het bezit is van de tweede periodetitel, gaat met 12 uit 4 aan kop. DIO’30 is ook koploper in de totaalstand.