Zwaarbevochten zege van ESA op SC Oranje, AZ 2000 verstevigt koppositie in 4A

18 maart 2017 | Van onze AS-redactie

ESA heeft zich in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal niet laten verrassen door SC Oranje. De koploper had het weliswaar lastig, maar maakte na de pauze een 1-0 achterstand nog goed. De ploeg van trainer Peter Gerritsen (foto) won de stadsderby op sportpark De Bakenhof met 1-3. In 4A verstevigde AZ 2000 de koppositie. De ploeg van trainer Patrick Baltus won met 2-0 bij Krayenhoff en zag concurrent Excelsior Zetten met 4-2 verliezen bij VCA.

ESA had het in de eerste helft heel moeilijk met het fanatiek strijdende SC Oranje. De mannen van trainer Carel van der Velden namen door Nicky Peters een 1-0 voorsprong en ESA mocht van geluk spreken dat de score bij rust niet hoger was. Ook na de pauze liet de thuisclub nog wat kansen liggen en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd. Nadat Thom Mutgeert (foto rechts) uit een van richting veranderde vrije trap voor 1-1 had gezorgd, zette Chiraque Salami de bezoekers kort daarna op een 1-2 voorsprong. Vlak voor tijd liet Job Seinen de 1-3 op het scorebord zetten.

In 3A gaat ESA met 42 punten uit 17 wedstrijden aan kop. AVW ’66, dat niet in actie kwam, heeft 39 punten, maar speelde een wedstrijd minder. SC Oranje, dat op de ranglijst een plaatsje moet klimmen om de nacompetitie te ontlopen, heeft 12 punten uit 16 duels. Redichem (15 uit 14) en de Treffers (15 uit 15) staan het dichtst in de buurt. De competitie in 3A gaat over 22 wedstrijden.

AZ 200o ligt op titelkoers en beleefde een uitstekende dag. De Arnhemmers wonnen met 2-0 bij Krayenhoff en verstevigden daarmee hun leidende positie in 4A. AZ 2000 heeft 40 uit 17 en wordt gevolgd door DVV, dat niet in actie kwam, met 30 uit 16. Excelsior Zetten verslikte zich in VCA (4-2 verlies) en bleef op de derde plaats staan met 29 uit 16.
In Nijmegen had AZ 2000 bij Krayenhoff vooral last van de omstandigheden. “We speelden op een veld waarop wordt getraind en waarop wedstrijden worden afgewerkt. Een slecht veld dus”, zei trainer Patrick Baltus na afloop. “Daarnaast is het spel van Krayenhoff gebaseerd op intimidatie, waarmee ze ons uit het spel wilden halen. Helaas nam de scheidsrechter de spelers van Krayenhoff vaak in bescherming.”
AZ 2000 was voor rust de betere ploeg, maar scoorde slechts eenmaal. Dat doelpunt kwam van de voet van Lorenzo Arends (foto links)die de bal in de verre hoek krulde: 0-1. Na de pauze kwam ook de thuisploeg tot scoren, maar die treffer werd wegens buitenspel afgekeurd. Met opportunistisch spel zette Krayenhoff de bezoekers onder druk. Het doelpunt viel echter aan de andere kant. Na een uittrap van doelman Max Rensen besliste Arends de wedstrijd: 0-2. “Een weergaloze actie”, zei Baltus.

UITSLAGEN ZATERDAGVOETBAL (18 maart)
EERSTE KLASSE D
DETO – Go Ahead Kampen             0-0
Hulzense Boys – Duno D                  0-4
KHC – DOS ’37                                   0-1
Nunspeet – Vroomshoopse Boys    1-2
SVZW – Berkum                                0-3
WHC – De Esch                                 2-1
FC Zutphen – Bennekom                 1-0

DERDE KLASSE A
SC Oranje – ESA                                1-3
Redichem – Zelos                              3-3
SDS ’55 – Keizerstad                         1-3
De Treffers – SVP                              0-4
Uni VV – SKV                                     0-1
AVW ’66 en Advendo ’57 zijn vrij

VIERDE KLASSE A
Krayenhoff – Alverna (wo. 15 mrt) 2-2
Dodewaard – Wodanseck                 1-2
EMM – Alverna                                  0-1
Krayenhoff – AZ 2000                      0-2
Oranje Blauw – Nijmegen                2-4
De Paasberg – DVOV                        2-1
VCA – Excelsior Zetten                     4-2