Zuid Arnhem tegen Arnhemse Boys in vijfde klasse B: ‘Alle jongens kennen elkaar’

7 juli 2024 | Van onze AS-redactie

De data zijn nog niet bekend, maar in de vijfde klasse B van het zaterdagvoetbal staat komend seizoen twee keer een onvervalste Arnhemse stadsderby op het programma. In tegenstelling tot vorig seizoen, toen beide ploegen in verschillende vijfde klassen waren ingedeeld, komen Arnhemse Boys en Zuid Arnhem elkaar in het nieuwe seizoen wel tegen.

“En daar ben ik blij mee”, zegt Delano Verwey, trainer van Arnhemse Boys. “Al die jongens kennen elkaar en dit zijn leuke, beladen wedstrijden. Maar waar ik vooral blij mee ben is dat we niet meer in de Betuwse hoek zitten. Dat voetbal is erg fysiek en dat ligt ons niet zo. Al vind ik het wel jammer dat we niet meer tegen Elistha spelen.”

Arnhemse Boys miste afgelopen seizoen op een haar na de nacompetitie om promotie. Voor het nieuwe seizoen zijn de verwachtingen bij Verwey (foto) dan ook hooggespannen. “Vorig seizoen speelden we met jongens die allemaal door waren gekomen uit de JO19-1. Zij hebben zich allemaal ontwikkeld, dat zag je al terug aan het einde van het seizoen. Nu zijn ze tweedejaars senior en daarom verwacht ik dat we gaan spelen om de prijzen.”

Collega Giovanni Zweers van Zuid Arnhem kijkt ook uit naar de derby’s tegen Arnhemse Boys. “Maar blij is niet het goede woord, maar mooi dat we in deze klasse weer een echte derby hebben”, meent Zweers. “Leuk voor de toeschouwers en leuk voor de spelers. Zeker bij de voetballers leeft zo ’n wedstrijd enorm en ik ga tijdens die duels weer allemaal bekende gezichten zien.”

Dat de stadsderby leeft onder de spelers, maakt Zweers (foto) duidelijk. “Spelers van Arnhemse Boys en Zuid Arnhem gaan samen stappen, gaan samen op vakantie en zitten soms bij mij thuis of gezamenlijk bij iemand anders. Ze kennen elkaar door en door en gaan leuk met elkaar om.”

Zweers heeft zelf ook een verleden bij Arnhemse Boys. “Ik heb daar een jeugdgroep getraind van hun zevende tot hun dertiende. Daar spelen nu jongens van in het eerste. Ontzettend leuk. Arnhemse Boys heeft het momenteel ook goed voor elkaar met een goede technische staf. Prima dat de club zich verder ontwikkelt.”

Zuid Arnhem plaatste zich afgelopen seizoen voor de nacompetitie, maar verloor in de eerste ronde met 2-1 bij Lelystad ’67. “We hadden daar meer verdiend, maar in de nacompetitie gelden ander wetten”, zegt Zweers, die denkt dat zijn ploeg ook in het nieuwe seizoen hoge ogen gooit in de strijd om promotie. “Vorig jaar hebben we volop meegedaan, dus we zijn aan onze stand verplicht weer bovenin mee te draaien. Ik zeg niet dat we kampioen worden, maar we gaan vol voor promotie naar de vierde klasse.”

* Foto geheel boven: Zuid Arnhem viert feest na het behalen van de eerste periodetitel in het vorige seizoen. (Archieffoto: Ronald Cozijnzen)
* Klik hier voor de indeling van het amateurvoetbal seizoen 2024 – 2025.