Zo kan het echt niet verder

10 februari 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Ik ben tevreden, we hadden controle. We hebben kwaliteit geleverd, maar verliezen steeds punten door ongelukkige momenten’. Woorden van deze strekking sprak trainer Slutsky na de uitwedstrijd van Vitesse bij FC Groningen. Ik kon niet geloven wat ik hoorde en moest denken aan de bij Vitesse volslagen mislukte trainer Ferrer een jaar of acht geleden. Hij had het zelfs na een kansloze 6-1 nederlaag bij Heracles nog over een goede wedstrijd van zijn team.

Zo kan het echt niet verder. Ik betreur het, want ik vind het een sympathieke man, maar Slutsky is niet de juiste trainer voor Vitesse. Zijn hierboven weergegeven analyse van het duel in Groningen velt wat mij betreft het definitieve oordeel.

Vitesse heeft geen topspelers, maar de selectie heeft voldoende kwaliteit om een subtopper te kunnen zijn. Voorwaarde is dan wel dat de spelers in hun kracht worden gezet. Nu loopt iedereen laf achteruit, wordt niet op de juiste wijze druk gegeven, klopt van de dekking vaak weinig en is vrijwel iedereen te schijterig om initiatief te nemen en vooruit te spelen. Ook tegen het onthutsend zwakke FC Groningen was dat weer het geval, met als gevolg een draak van een wedstrijd. De Groningers maakten zelfs zonder weerstand van betekenis al fout op fout, dus dan is wel duidelijk hoe het zou zijn gegaan als Vitesse hen vanaf de aftrap op de eigen helft had vastgezet.

De algehele tactiek deugt dus van geen kant, maar ook in de details is het onder Slutsky in tactisch opzicht huilen met de pet op. Enkele voorbeelden. Waarom staan bij iedere corner tegen alle veldspelers in en rond het strafschopgebied en ook nog eens niemand bij de palen? Houd twee man rond de middenlijn, zodat een snelle counter mogelijk wordt. En het zetten van mensen bij de palen voorkomt tegendoelpunten. Nu staat het strafschopgebied vol Vitessenaren, waarvan er een aantal lucht staan te dekken.

Waarom geeft Slutsky in Groningen, maar ook in andere wedstrijden zijn elftal niet bijtijds een impuls door wedstrijdgericht te wisselen? In deze wedstrijd bracht hij pas na zevenenzeventig minuten nieuweling Dauda en dan nog alleen omdat Darfalou niet verder kon. Had de nieuwe aanvaller maar minstens een half uur speeltijd gegeven in plaats van te blijven aanmodderen met hetzelfde nogal lusteloze stelletje. De uitstraling dat deze wedstrijd per se moest worden gewonnen, heb ik geen moment gezien. Ik hoor de Russische trainer in het interview na afloop zeggen dat hij geen middenvelders meer tot zijn beschikking had om te wisselen, maar hij had bijvoorbeeld Foor naar het middenveld kunnen halen en een aanvaller kunnen inbrengen.

En waarom heeft Vitesse geen plan B voor wedstrijden waarin het niet loopt, waarvan we er al zo vele hebben gezien? Ook in Groningen veranderde er tactisch helemaal niets en bleef iedereen stug doorgaan met slecht presteren binnen hetzelfde lafhartige spelconcept.

Het is maar goed dat FC Groningen, dat qua spel ook nergens recht op had, in de laatste minuut zelfs nog won. Het benadrukt nog eens extra dat het bij Vitesse al tijden lang helemaal nergens op lijkt en dat er iets moet gebeuren. De wedstrijdenseries voor en na de winterstop zouden voor de Arnhemse formatie een garantie voor heel veel punten hebben moeten zijn tegen een groot aantal zogenaamde kleine ploegen. Daar is niets van terecht gekomen en dat dit dolende elftal nog steeds vijfde staat, is zo geflatteerd dat ik me zou schamen om daarop te wijzen. Als het zo door gaat, zal dat binnenkort trouwens niet eens meer kunnen, want dan zal Vitesse een vrije val gaan maken op de ranglijst.

Een laffe tactiek, slechte wedstrijdcoaching, een karrenvracht aan spelers zonder vorm en vertrouwen, dat zijn de zorgelijke kenmerken van het huidige Vitesse. Ik lees op de sociale media dat diverse supporters van plan zijn om de volgende wedstrijd thuis tegen Willem II te mijden. Een aantal daarvan reageert in een opwelling en zal toch nog wel komen. Hun reacties zijn echter volkomen te begrijpen en typeren de speltechnische malaise.

FC Groningen-Vitesse 2-1
13. Sierhuis 1-0, 35. Darfalou 1-1, 90. El Hankouri 2-1.