Zilver voor handbalteam onder 19

14 augustus 2011 | Van onze AS-redactie

Het Nederlands handbalteam onder 19 heeft het niet gered. In de EK-finale in Rotterdam verloren de jonge Oranje-vrouwen zondag met 27-29 van Denemarken. Bij rust stonden de Deense vrouwen met 17-13 voor. De zilveren EK-medaille betekende wel de beste prestatie ooit van een Nederlands handbalteam. De Arnhemse aanvoerder Estavana Polman speelde een grote rol in dat succes.

Oostenrijk pakte het brons door Servië met 34-28 te verslaan.
Nederland had wel de beste start in de eerste minuten van de finale in Topsportcentrum Rotterdam. Larissa van Dorst verrichtte twee knappe reddingen en door treffers van Lois Abbingh en Sabrina van der Mast stond het al snel 2-0. Maar daarna keerde het tij, de Deense kracht in de opbouwrij was Jong Oranje veelal te machtig. De speelsters forceerden zich een weg naar de cirkel en daar was geen houden aan. Het Nederlands team deed wat het kon, maar liep na 10 minuten achter de feiten aan (4-6).
Topscorer Abbingh bleef wel haar doelpunten maken (zes in de eerste helft), maar zij kon het ook niet alleen bolwerken. De snelle break, het belangrijkste aanvalswapen van de Nederlandse ploeg, werd ook vaak door de Deense vrouwen in de kiem gesmoord. De sterke Deense dekking deed de rest, alleen de schoten van Abbingh vanuit de tweede lijn waren lange tijd succesvol. Bij 10-15 was de achterstand het grootst, bij de rust nog altijd aanzienlijk: 13-17.

De 2000 toeschouwers in de snikhete hal hoopten op een betere tweede helft, zoals Nederland al eerder in het toernooi had aangetoond. Maar ook keepster Tess Wester, die in de rust Larissa van Dorst was komen vervangen, kon niet voorkomen dat de Deensen drie keer op rij scoorden (13-20).
Daarna probeerde coach Monique Tijsterman met een 4-2 verdediging een kentering op gang te brengen, maar de Deense ploeg liet zich daardoor niet weerhouden. Bovendien stak keepster Cecilie Greve bij enkele schoten van onder anderen aanvoerder Estavana Polman in goede doen. In de slotfase kwam Nederland nog sterk terug, maar uiteindelijk kwam de verdiende Deense zege niet meer serieus in gevaar: 27-29.

Doelpunten Nederland: Lois Abbingh 8, Celine Michielsen 7, Lynn Knippenborg 3, Estavana Polman 3, Sanne Hoekstra 2, Anouk van de Wiel 2, Sabrina van der Mast 1, Angela Malestein 1.

Eindstand EK Handbal Dames onder 19: 1. Denemarken, 2. Nederland, 3. Oostenrijk, 4. Servië, 5. Zweden, 6. Roemenië, 7. Kroatië, 8. Spanje, 9. Rusland, 10. Frankrijk, 11. Duitsland, 12. Noorwegen, 13. Polen, 14. Hongarije, 15. Slovenië, 16. Oekraïne.