Zilver voor Fransen en Stelleman

30 december 2012 | Van onze AS-redactie

De Arnhemse wielrenner Timo Fransen (foto) heeft in Apeldoorn met ‘stoker’ Alfred Stelleman een zilveren plak behaald op het NK Omnium aangepast wielrennen tandems. Het duo Patrick Bos – Rinne Oost pakte de nationale titel.

Fransen (25) was zaterdag meer dan tevreden met de tweede plaats op het Nederlands kampioenschap. “We wisten dat de eerste plaats vergeven zou zijn aan Rinne en Patrick. Zij zijn op de baan een klasse apart. De andere zes koppels waren aan elkaar gewaagd, dus is die tweede plek heel mooi”, vertelde Fransen.
Het Omnium, bestaande uit een tijdrit (1 kilometer) en een achtervolging (4 kilometer), leverde Fransen en de visueel gehandicapte Stelleman respectievelijk een vierde en een tweede plaats op. Op beide onderdelen was het koppel Bos – Oost de sterkste.
Fransen: “Rinne en Patrick hebben een heel jaar op de baan getraind en waren ook op de Paralympische Spelen in Londen. Nadat Alfred en ik ons niet hadden gekwalificeerd voor Londen, hebben wij het wat rustiger aan gedaan. Dan zie je dat Rinne en Patrick door een intensievere training, maar ook omdat ze wat meer aanleg hebben voor de kortere onderdelen, ons een stapje voor zijn. Op de weg ligt dat wat anders.”
Tijdens het NK op de weg in juli 2012 pakten Fransen en Stelleman in Bornebroek de nationale titel. Bos en oost werden toen tweede. “Ik ga door tot 2016, tot de volgende Paralympische Spelen”, legt Fransen uit. “Dat is het doel. Alfred Stelleman bekijkt het van jaar tot jaar. Het moet financieel ook allemaal haalbaar zijn. De wielerbond heeft een flinke klap opgelopen, want de bijdrage van het NOCNSF is flink teruggeschroefd. Het gevolg is dat per 1 januari ook bondscoach Robert Slippens vertrekt en hij wordt niet vervangen.”
Fransen is sinds vorig jaar ook trainer van de 46-jarige Stelleman. “Alfred boekt nog steeds vooruitgang. We trainen minder lang, maar intensiever. Dat werpt zijn vruchten af. Alfred laat betere resultaten zien dan zes jaar terug. Ook beter dan in 2008 toen hij op de Paralympische Spelen zilver won in de tijdrit op de weg”, aldus Fransen, die zich met Stelleman gaat voorbereiden op het wegseizoen.


‘Piloot’ Timo Fransen en ‘stoker’ Alfred Stelleman