Zijn ESA en AVW ’66 sterk genoeg voor de tweede klasse en maken Duno en SC Oranje de verwachtingen waar?

22 september 2017 | Van onze AS-redactie

De amateurvoetballers in de eerste klasse en lager beginnen na hun bekeravontuur komend weekeinde aan de competitie. Kunnen Duno en SC Oranje hun ambities waarmaken? En hoe gaan ESA en AVW ’66 het doen in de tweede klasse? Behoren OVC ’85, De Paasberg en DVOV in de vierde klasse tot de titelkandidaten? ArnhemSports blikt in drie delen vooruit. Deel I: het zaterdagvoetbal.

Zaterdagvoetbal
Eerste klasse C
Duno
miste afgelopen seizoen op een haar na promotie naar de hoofdklasse. De ploeg van trainer Lodewijk de Kruijf eindigde in de eerste klasse D achter kampioen Berkum als tweede en moest in de finalepoule van de nacompetitie op doelsaldo de eer aan RKAV Volendam laten. Dat was een fikse teleurstelling voor de Doorwerthse formatie, die flink had geïnvesteerd in nieuwe spelers. Dat gebeurde afgelopen zomer opnieuw en met de komst van vooral topschutter Kevin Sissing (Bennekom) neemt bij het kapitaalkrachtige Duno niemand met minder dan promotie genoegen. In de bekercompetitie maakten WSV (4-1), AVW ’66 (5-1) en DVC ’26 (6-1) al kennis met de kracht van Duno.


Tweede klasse G

ESA en AVW ’66 zijn de nieuwkomers in deze klasse. Beide ploegen waren vorig seizoen veel te sterk voor de derde klasse. De promotie van zowel ESA (kampioen) als AVW ’66 (via de nacompetitie) was even logisch als terecht. ESA en AVW ’66 ondergingen in de transferperiode weinig wijzigingen, zodat zij ook in de tweede klasse met een herkenbare ploeg hun opwachting zullen maken. Ook de trainers Peter Gerritsen (ESA) en Wouter van der Ent (AVW ’66, foto) zitten nog op hun stoel.
ESA lijkt sterk genoeg om in 2G mee te kunnen doen in de subtop. De ploeg van trainer Peter Gerritsen overleefde in het bekertoernooi een poule met de zondagclubs Alverna, NEC (beide eerste klasse) en Spero (tweede klasse). Voor AVW ’66, met de van DTS Ede teruggekeerde Robin van Otegem weer in de selectie, moet een plek in de middenmoot haalbaar zijn.

 

Derde klasse A
SC Oranje is in de derde klasse A dé favoriet voor de titel. Trainer Carel van der Velden versterkte zijn ploeg behoorlijk en de ambitieuze coach wil binnen drie jaar naar de eerste klasse. Het Veenendaalse VRC en VV Dieren, beide gedegradeerd uit de tweede klasse, SVP (ook uit Veenendaal) en het Wageningse SKV lijken op voorhand de grootste concurrenten van de Arnhemse ploeg. 
Een outsider is stadgenoot AZ 2000, dat voor het eerst in haar historie uitkomt in de derde klasse. De ploeg van trainer Patrick Baltus, afgelopen seizoen kampioen van de vierde klasse A, kan voor verrassingen zorgen. In het bekertoernooi wisselde AZ 2000 een matig duel bij Nijmegen (3-1 verlies) af met een ijzersterk optreden bij Valburg (7-0 winst). Slaagt Baltus erin de wisselvalligheid uit zijn ploeg te krijgen, dan kan AZ 2000 een woordje mee gaan spreken.


Vierde klasse A

OVC ’85 doet zijn intrede in het zaterdagvoetbal en moet daarom onderaan de ladder beginnen. De ploeg van trainer Wim Kamphuis maakte in het bekertoernooi een stabiele indruk, versloeg derdeklasser Keizerstad met 8-3 en plaatste zich voor de knock-outfase. De Oosterbeekse ploeg heeft voldoende kwaliteit om mee te strijden om de bovenste plaatsen.
Dat geldt ook voor DVOV, dat in de poulefase van het bekertoernooi ongeslagen bleef, maar op doelsaldo werd uitgeschakeld. Het gelijkspel tegen het uit de tweede klasse gedegradeerde VV Dieren (2-2) toonde echter al aan dat met de ploeg van trainer Patrick de Nooijer rekening moet worden gehouden.
De Paasberg is een gevaarlijke outsider. De ploeg van trainer Paul van Koppenhagen liet in het bekerduel met het een klasse hoger spelende Uni VV (7-3) zien over veel aanvallende kwaliteiten te beschikken. Slaagt Van Koppenhagen erin de discipline in zijn ploeg te handhaven, dan kan De Paasberg uitgroeien tot de stuntploeg van de vierde klasse A.

* Foto rechtsboven: AVW ’66 en ESA, dé regionale klassieker in het zaterdagvoetbal, treffen elkaar ook dit seizoen. Deze foto is van 6 september 2014, toen AVW’ 66 op de eerste speeldag in 2G met 4-2 te sterk was voor ESA. (Archieffoto: Ferry Leenders)

* Klik hier voor het voetbalprogramma.