Zijn de waterpolovrouwen van ENC Arnhem op weg naar het kampioenschap?

11 april 2024 | Van onze AS-redactie

Het afgelopen weekend haalden de Arnhemse waterpolovrouwen van ENC fors uit tegen laagvlieger NDD (4-23), maar de aankomende twee weken wordt het nagelbijten voor coach Stefan van der Linden en zijn team. Met nog twee wedstrijden te gaan en een tweede plaats in de tweede divisie B van de Bondscompetitie is het nog steeds mogelijk dat het Arnhemse zevental als eerste eindigt. Maar helemaal zeker is dat nog niet.

Dit is de situatie. Op plaats 1 staat Arethusa uit Oss, met 40 punten uit 16 wedstrijden. de Brabantse ploeg is al uitgespeeld en hoopt dat niemand hen meer van die plaats en het kampioenschap kan afhouden. Maar dat is dus nog niet helemaal zeker: de vrouwen van ENC staan op de tweede plaats met 34 punten, maar wel met nog twee wedstrijden voor de boeg.

Zo staat zaterdag 13 april de wedstrijd tegen Polar Bears 3 uit Ede op het programma (17.50 uur, zwembad Valkenhuizen) en op papier mag dat geen probleem zijn voor de Arnhemmers: de eerste wedstrijd wonnen zij met 13-10 . Polar Bears 3 staat op een vijfde plaats met 22 punten, dus op 12 punten van ENC. Coach Van der Linden: “Maar je moet hem wel eerst zien te winnen. Bij Polar Bears weet je nooit wie ze meenemen vanuit andere teams, dus het is zeker nog geen gelopen race.”

De week daarna speelt ENC de laatste wedstrijd van het seizoen opnieuw thuis (20 april, zwembad Valkenhuizen, 19.40 uur), nu tegen Livo uit Lichtenvoorde. ENC won uit tegen Livo met 11-6, de vrouwen uit Lichtenvoorde staan nu op een vierde plaats, maar ook zij hebben maar 22 punten.

Het is duidelijk: twee keer winnen betekent dat ENC op 40 punten komt, gelijk aan het aantal punten van Arethusa. En het doelsaldo zou dan in het voordeel van ENC zijn, maar niets is zeker binnen de waterpolowereld. Zo ook niet dat bij gelijk eindigen het doelsaldo de doorslag gaat geven. Coach Stefan van der Linden hierover: “We hebben nu een vraag bij de KNZB liggen wat dan gaat gelden: het doelsaldo of de resultaten van onze onderlinge confrontaties? We zijn daarover twee verschillende regelingen tegengekomen, dus we wachten nu op bericht welke regeling geldt.”

Overigens is Van der Linden daar heel nuchter over. “We hebben drie keer tegen Arethusa gespeeld, twee keer in de competitie, één keer voor de beker. In de beker verloren we van ze, in de competitie hebben we ook één keer van ze verloren en één keer speelden we gelijk. Dus sportief gezien is Arethusa sterker dan wij en dat vind ik eerlijk gezegd zwaarder wegen dan een doelsaldo.”

Stel dat ENC wel als eerste eindigt, dan is promotie naar de eerste divisie nog steeds niet zeker. De kampioen van deze tweede klasse B en de winnaars van de overige divisies A, C en D treffen elkaar dan in een play-off serie, die waarschijnlijk 10, 11 en 12 mei afgewikkeld wordt.  Van der Linden: “In de tweede klasse A zal zeer waarschijnlijk Heerenveen als eerste eindigen, in de klassen C en D zijn de kampioenen al bekend: respectievelijk Utrecht en Barendrecht. De eerste drie van de play-offs promoveren dan naar de eerste klasse, de nummer 4 blijft in de tweede klasse”.

Mocht ENC de gelukkige zijn, dan is het nog steeds niet zeker of coach Van der Linden dat mee gaat maken. Van der Linden, die het mannenteam van ENC ook nog coacht én daar zelf in speelt, zegt daar het volgende over: “Ik heb daar volgende week een gesprek over met het bestuur. Ik vind zelf spelen nog steeds erg leuk, maar als we met de vrouwen promoveren dan moeten we het hele land door en dat is pittig. Ik weet het dus nog gewoon niet. Maar we leven bij de dag: we moeten het de aankomende twee wedstrijden eerst nog wel even doen.”