Zege Oranje, toch teleurstelling

1 augustus 2016 | Van onze AS-redactie

Met negen treffers had Arnhemmer Rutger ten Velde (foto) zondag een groot aandeel in de 33-30 overwinning van Jong Oranje op Macedonië op het EK handbal onder 20 jaar in het Deense Kolding. Die zege bleek uiteindelijk niet voldoende voor plaatsing in de hoofdronde, omdat later op de avond Noorwegen in een Scandinavisch onderonsje Denemarken met 23-22 versloeg.

In poule C eindigden Denemarken, Noorwegen en Nederland alle op vier punten en ieder land won één onderlinge confrontatie. Op basis van een beter doelsaldo gaan Denemarken en Noorwegen door naar de hoofdronde. Oranje, dat met 31-24 verloor van Denemarken en 31-28 won van Noorwegen, gaat strijden om de plaatsten 9 tot en met 16 en zit in de ‘verliezerspoule’ met Hongarije, Zweden en Macedonië. Uit de eerste groepsfase neemt de ploeg van bondscoach Monique Tijsterman door het gewonnen duel met Macedonië wel twee punten mee. Dat geldt ook voor Hongarije, dat eerder als met 31-29 van Zweden won. Nederland speelt dinsdag (20.00 uur) tegen Hongarije, woensdag staat om 18.00 uur de wedstrijd tegen Zweden op het programma.

EKu20Tegen Macedonië schoot Nederland als een komeet uit de startblokken. Na ruim een kwartier had Oranje al een ruime voorsprong opgebouwd van zeven doelpunten: 12-5. In het laatste deel van de eerste helft liet Oranje de teugels wat vieren, maar bij rust stond er nog steeds een fraaie score op het bord: 17-11.
In de openingsfsae van de tweede helft had Macedonië het betere van het spel en pas bij 20-16 kreeg Oranje weer vat op de wedstrijd. Nederland liep uit naar 24-17, maar in de slotfase kon Macedonië door een aantal tijdstraffen aan Nederlandse kant het verlies nog beperken tot 33-30. Behalve Ten Velde scoorde ook Ephrahim Jerry, gekozen tot ‘man of the match’, negen doelpunten.

De Nederlands ploeg kon daarna op de tribune plaatsnemen in de hoop dat Denemarken minimaal gelijk zou spelen tegen Noorwegen. Tot grote teleurstelling gebeurde dat niet. Na een 11-11 ruststand won Noorwegen met 23-22. Noorwegen neemt nu twee punten mee naar de volgende ronde, waarin het in de poule nog het sterke Duitsland en Kroatië treft. Gastland Denemarken begint zonder punten aan de tweede fase.  Frankrijk (2 punten), Spanje (1), IJsland 91) en Rusland (0) zitten in de andere finalepoule. De nummers één en twee plaatsen zich voor de kruisfinales.

* Foto boven: Arnhemmer Rutger ten Velde legt aan voor één van zijn negene treffers. (Foto: Ils Pattipeilohy)
* Ook onderstaande foto is gemaakt door Ils Pattipeilohy.

Blijdschap, na duel NL-Mac
Blijdschap bij de Nederlandse ploeg. Die vreugde zou omslaan in teleurstelling na de zege van Noorwegen op Denemarken, waardoor Oranje een plek in de hoofdronde misliep.