Zege Arnhem Eagles, coach René Heeres opgestapt

7 februari 2017 | Van onze AS-redactie

Na een roerige week, waarin coach René Heeres  per direct opstapte, waren de basketballers van Arnhem Eagles in de eerste divisie A na een reeks nederlagen weer eens toe aan een overwinning. Dat lukte zondag ook nog eens tegen Almere, de nummer drie op de ranglijst. In sporthal De Omnibus won Arnhem Eagles, onder leiding van interim-coach Erwin Heskamp, met 85-67.

Arnhem Eagles achtte zich op voorhand al niet kansloos, want ondanks de huidige hoge klassering van Almere, had de Arnhemse ploeg ook in de uitwedstrijd de winst al gepakt. Almere was echter wel de ploeg in vorm, want na het 57-76 verlies tegen Arnhem Eagles, op 8 oktober van het vorig jaar, had Almere zeven van de laatste acht duels gewonnen. Alleen koploper Binnenland was nog een keer met 55-51 te sterk geweest.
Arnhem  Eagles en Almere hielden elkaar zondag in de eerste helft in evenwicht. Dat de thuisploeg toch met een 41-38 voorsprong ging rusten , dankte het aan Mylthon Poulino die in het rustsignaal een driepunter scoorde.
In het derde kwart, vaak niet in het sterkste deel van de wedstrijd bij Arnhem Eagles, sloeg de thuisploeg keihard toe. “Almere ging toen in een zoneverdediging spelen en dat hebben we genadeloos afgestraft”, zei center Guido Groenendijk (foto) na afloop.
Binnen een mum van tijd nam Arnhem Eagles een voorsprong van tien punten en gaf die ook niet meer weg. Groenendijk: “In het verleden hebben we het onszelf nog wel eens moeilijk gemaakt en lieten we het weer spannend worden. Maar vooral door Andrew Blackmon gebeurde dat nu niet.”

Blackmon was zondag bij Arnhem Eagles de grote man. De guard scoorde in totaal 23 punten en was daarmee de beste schutter van zijn ploeg. Alleen al in het derde kwart produceerde Blackmon 17 punten en deed dat uit alle hoeken en standen. Zijn scoringsdrift hielp Arnhem Eagles aan een maximale voorsprong van 20 punten. “Een ongekende luxe”, glunderde Groenendijk.
Het verzet van Almere was daarmee gebroken en het vierde kwart was een formaliteit. Arnhem Eagles stond ook niet toe, dat de bezoekers nog terug konden komen in de wedstrijd. Toen het eindsignaal klonk, stond er een fraaie 85-67 eindstand in het voordeel van Arnhem Eagles op het bord.
“Dit hadden we even nodig”, zei Groenendijk na afloop. “Een echte teamprestatie, waarbij iedereen zijn steentje zowel verdedigend als aanvallend heeft bijgedragen. We hebben hard voor elkaar gewerkt en dan is het natuurlijk ook lekker dat Andrew er even een paar driepunters in knalt.”

Over het vertrek van René Heeres wilde Groenendijk niet veel kwijt. “René is gestopt omdat de chemie er niet meer was. gelukkig hebben we Erwin bereid gevionden ons even te trainer, zodat we op zoek kunnen naar een nieuwe coach.”

Arnhem Eagles – Almere 85-67 (41-38).
Scores Arnhem Eagles: Andrew Blackmon 23, Guido Groenendijk 19, Bram Sieben 14, Mylthon Poulino 7, Miguel Brache Santos 7, Dusko Vukic 5, Bas de Leeuw 4, Pieter van den Braak 2,Matthijs Hoekstra 2.

EERSTE DIVISIE B      
Uitslagen      
Zaterdag 4 februari      
Red Stars Racing Beverwijk   72 – 86
Akrides Triple Threat   75 – 39
BA Limburg Binnenland   51 – 87
Dreamfields Dolphins Landstede ZAC 101 – 62
Zondag 5 februari      
Arnhem Eagles Almere   85 – 67
       
Stand  
Binnenland 14 – 24
Akrides 14 – 22
Almere 13 – 16
Racing Beverwijk 14 – 16
Red Stars 14 – 16
Hoofddorp 12 – 12
Dreamfield Dolphins 14 – 12
Arnhem Eagles 13 –   8
Landstede ZAC 14 –   8
Basketbal Limburg 11 –   6
Triple Threat 13 –   6