Zaalsporters hervatten competitie

5 januari 2018 | Van onze AS-redactie

De zaalsporters hervatten na een korte onderbreking komend weekeinde de competitie. Het korfbalduel Oost-Arnhem – De Meeuwen is in de overgangsklasse B zaterdagmiddag de absolute kraker. Ook voor de handbalsters van DFS Arnhem staat in de strijd tegen degradatie een belangrijke wedstrijd op het programma. Zij ontvangen zaterdagavond in sporthal Rijkerswoerd Wijhe ’92, één van de concurrenten.

De mannen van DFS Arnhem spelen in de eredivisie pas op zaterdag 13 januari, thuis tegen Bevo/HC 2 (20.45 uur, sporthal Elderveld), hun eerste officiële wedstrijd van 2018. Ook de basketballers van Arnhem Eagles hervatten volgende week de competitie. Op zondag 14 januari is Zeemacht uit Den Helder om 18.00 uur de tegenstander in de Arnhemse sporthal De Omnibus.  

PROGRAMMA 6 EN 7 JANUARI
KORFBAL

Overgangsklasse B
Oost-Arnhem – De Meeuwen (zaterdag 6 januari, 15.45 uur, sporthal Valkenhuizen)
Door de verrassende nederlaag van koploper OVVO in de thuiswedstrijd op 16 december tegen Pernix (22-27) is de titelstrijd in de overgangsklasse B weer volledig open. In het duel tussen de nummers twee (Oost-Arnhem, 9 punten uit 6 wedstrijden) en drie (De Meeuwen, 8 uit 6) staat zaterdagmiddag daarom veel op het spel. Wie blijft op de zevende en laatste speeldag van de heenronde in het spoor van lijstaanvoerder OVVO (10 uit 6) en wie haakt af?
Derde klasse E
EKCA – Zwart-Wit (zondag 7 januari, 14.45 uur, Elderveldhal)
Het wisselvallig presterende EKCA kan zichzelf in de strijd tegen degradatie een uitstekende dienst bewijzen door zondag de punten tegen Zwart-Wit, de nummer drie op de ranglijst met 8 punten uit 6 wedstrijden, in eigen hal te houden. Met 5 punten uit 5 duels staat de Arnhemse ploeg van trainer Peter Beenen (foto) op een vijfde plek. Rivalen (4 uit 6), Ons Clubje (3 uit 5) en DLKV (0 uit 5) staan daar nog onder. EKCA heeft nog een inhaalwedstrijd, thuis tegen Ons Clubje, voor de boeg. De nummer zes is veroordeeld tot het spelen van nacompetitie tegen degradatie. De nummers zeven en acht degraderen rechtstreeks.

HANDBAL
Tweede divisie A
DFS Arnhem (v) – Wijhe ’92 (zaterdag 6 januari, 19.00 uur, sporthal Rijkerswoerd)
Voor DFS staan er grote belangen op het spel. De vrouwenploeg van coach Frank Abbenhuis, elfde en voorlaatste met 4 punten uit 11 duels, moet uiteindelijk twee plaatsen op de ranglijst stijgen om zich rechtstreeks te handhaven. Wijhe ’92 staat met 7 uit 11 op een achtste plaats. De nummers elf en twaalf degraderen rechtstreeks, de nummer tien krijgt in een ‘best of two’ nog een herkansing om zich te handhaven.
Hoofdklasse B
ESCA (v) – Houten (zaterdag 6 januari, 19.00 uur, sporthal Valkenhuizen)
De handbalsters van ESCA beginnen als de nummer vier (15 punten uit 11 duels) aan de terugronde. Om nog een rol te kunnen spelen in de titelstrijd zal de ploeg van coach Daan Soumokil de onderlinge duels met de ’top drie’, Havas (20 uit 11), Pacelli (19 uit 11) en Lettele (18 uit 11), moeten winnen. Alleen de kampioen promoveert naar de tweede divisie. Tegenstander Houten (met 7 uit 10 de nummer zeven op de ranglijst) mag in de eerste wedstrijd van 2018 geen probleem vormen.
Hoofdklasse A
Udi 1896 (m) – Kwiek (zondag 7 januari, 13.20 uur, sporthal Kermisland)
De handballers van Udi 1896 (14 punten uit 10 duels) zijn volop in de race om de titel. UGHV ( 15 uit 10) en HVC (15 uit 10) staan net boven de ploeg van trainer Clemens Brakenhoff, Huissen (13 uit 10), AHV Achilles (13 uit 10) en Erix (12 uit 10) staan daar net onder. Udi 1896 begint de terugronde thuis tegen Kwiek (8 uit 10) en kan bij een zege mogelijk al profiteren van misstappen van de twee koplopers. UGHV speelt thuis tegen AHV Achilles, HVC ontvangt Huissen. Alleen de kampioen van de hoofdklasse A promoveert naar de tweede divisie.

* Foto rechtsboven: trainer Ron Steenbergen van Oost-Arnhem instrueert zijn spelers. (Foto: Mike Bekkers)