Yondi Schmidt gaat op NK voor zege

26 december 2014 | Van onze AS-redactie

Arnhemmer Yondi Schmidt (foto) is van een van de deelnemers aan het NK baanwielrennen, dat van 27 tot en met 29 december in Apeldoorn wordt gehouden. Schmidt start op de individuele achtervolging en scratch en, samen met Nick Stöpler, in de koppelkoers.

 

Schmidt (27) had hoge verwachtingen van de nationale titelstrijd. Zeker op het onderdeel scratch, maar die werden enigszins getemperd door een val tijdens een training in Apeldoorn, tweeënhalve week geleden. Schmidt lijkt niettemin voldoende hersteld en is optimistisch. “Ik start, net als iedereen, om te winnen.”

De baanwielrenner komt oorspronkelijk uit Rotterdam, maar woont in Arnhem samen met zijn vriendin, de atlete Jamie van Lieshout. Schmidt: “Vanuit Arnhem is de wielerbaan in Apeldoorn goed te bereiken en Jamie traint op Papendal. Daar komt bij dat ik Arnhem leuker vind dan Apeldoorn.”

Schmidt was in het verleden een sprinter en op de WK ‘s in 2009 en 2010 behaalde hij in de teamsprint respectievelijk een zevende en achtste plaats. In een wereldbekerwedstrijd in 2009 eindigde Schidt op het onderdeel keirin als vijfde.
Zijn ontwikkeling als sprinter stagneerde echter. Tegenwoordig wordt er gesprint met steeds hogere versnellingen en dat vereist meer kracht. Schmidt, die zich daarom is gaan toeleggen op de duuronderdelen, behaalde dit jaar al zes overwinningen.
In januari vormt hij samen met Michael Vingerling een koppel tijdens de Zesdaagse van Rotterdam.

Op de wielerbaan van Omnisport Apeldoorn start Schmidt zaterdag 27 december op het onderdeel individuele achtervolging. Zondag staat de scratch op het programma. ’s Middags rijden de renners 10 kilometer in de kwalificatiereeks, ’s avonds is de finale over 15 kilometer. Maandagavond komt Schmidt met Nick Stöpler uit in de koppelkoers over 40 kilometer.