Wouter van Leeuwen geeft nooit op

15 juni 2011 | Van onze AS-redactie

Kenners zeggen dat hij bij de eerste vijf in de Ronde van Elden kan eindigen. RETO-renner Wouter van Leeuwen (30) is daar nog niet zo zeker van, massasprints – en dat wórdt het in Elden volgens hem – liggen hem niet zo. Maar de Arnhemse amateurwielrenner gaat er voor. Aan zijn trainingsarbeid zal het niet liggen.

Genoeg kilometers gemaakt?
Wouter van Leeuwen: “BIjna geen dag zonder fiets. Twee keer per week fiets ik naar Utrecht voor mijn werk. Arnhem-Utrecht is 58 kilometer. Daar doe ik, afhankelijk van de wind, tussen 1.45 en 2 uur over. En weer terug. Dan de dinsdagavondwedstrijd van RETO op Papendal, vervolgens nog een trainingsavond, en in het weekeinde een of twee wedstrijden.”

Wat is jouw beroep?
“Ik ben geoloog bij IF Technology in Arnhem. We doen onderzoek naar aardwarmte, in heel Nederland. Voor bedrijven zoeken we geschikte locaties voor bodemenergie. Daarnaast ben ik twee dagen per week op de Universiteit Utrecht voor promotie-onderzoek. Daar fiets ik dus heen.”

Wat is jouw status als wielrenner?
“Ik ben nog niet zo lang actief als wielrenner. Ik heb, toen ik van Eindhoven naar Arnhem kwam, eerst nog even gebasketbald bij de Eagles. Maar dat lag me niet Zo. Ik heb sinds drie jaar een wielerlicentie, eerst voor de sportklasse, nu als amateur.”

Wat is je beste prestatie?
“Vorig jaar werd ik negende in de Giro di Amerongen, een koers rond de Amerongse Berg ter gelegenheid van de Giro in Utrecht. Dit jaar heb ik goed gepresteerd in de Rabo Meertour, een zware vierdaagse in Noord-Holland met 7 onderdelen. Na zes 6 onderdelen stond ik 21e, in het afsluitende criterium kwam ik niet meer vooruit.”

En je werd zondag 20e in het districtskampioenschap Oost.
“Honderd man aan de start, een nerveuze wedstrijd. Ik had een slechte start. Er was vrij snel een kopgroep met alle favorieten. De slag gemist. Van alles geprobeerd, maar de RETO-ploeg was met drie man te klein. We kwamen er niet meer bij. Ik was uiteindelijk nog vierde van het peloton.”

Wat is jouw ambitie?
“Ik hoop nog eens bij de elites te kunnen rijden. Een licentie daarvoor kun je zo kopen, maar of je daarin ook kunt presteren is de vraag. De top van de amateurs wordt al gevormd door 15 tot 20 renners die in feite prof zijn. Daar kun je nooit tegenop als je ook nog eens een 40-urige werkweek hebt.”

Wat is jouw kracht?
“Nooit opgeven. Ik ben onder zware omstandigheden het best, kan lang doorgaan. Sprinten ligt me niet zo, ik train er wel op, en het wordt beter. Je moet er vooral lef voor hebben.”

Kansen in de Ronde van Elden, komende zondag?
“Het is de enige wedstrijd in onze omgeving, dus ik zal zeker iets proberen. Maar moeilijk wordt het zeker, het is een kort, gemakkelijke rondje. Het zal waarschijnlijk een massasprint worden. Ik hoop dat ik met een groepje kan wegkomen. Lukt het mij niet, dan zal mijn ploegmaat Mario Willemsen uit Huissen het proberen. Dan zal ik hem beschermen.”