WK Kyokushin Karate in Arnhem belooft vrijdag en zaterdag een spektakel te worden

16 november 2023 | Van onze AS-redactie

Het Arnhemse Sportcentrum Valkenhuizen is vrijdag 17 en zaterdag 18 november het strijdtoneel voor het vierde Kyokushin Wereldkampioenschap Karate, georganiseerd door de Nederlandse Kyokushin Karate Organisatie en de Kyokushin Wereld Organisatie.

Dit evenement brengt een indrukwekkend scala aan karatekampioenen van over de hele wereld samen. Twee dagen vol intensieve wedstrijden in kata en vechten. Een WK Kyokushin karate in Nederland met bijna 700 deelnemers is nog nooit vertoond.

Full contact karate

Kyokushin Karate is traditioneel, full contact karate dat wereldwijd wordt beoefend. Het staat bekend om zijn nadruk op fysieke kracht, doorzettingsvermogen en geestelijke discipline. Kyokushin karate is opgericht door de legendarische karatemeester Masutatsu Oyama en plaatst een sterke nadruk op full-contact gevechten en realistische gevechtsvaardigheden. Kyokushin karateka’s trainen om hun lichaam en geest tot het uiterste te drijven, waarbij ze vaak de grenzen van hun fysieke en mentale capaciteiten verkennen.

Bijna 40 landen nemenen deel aan dit WK aan dit evenement, met in totaal bijna 700 deelnemers en 200 officials die samenkomen om hun vaardigheden en toewijding aan Kyokushin karate te demonstreren.

Het Nederlandse team is een krachtige delegatie met 80 getalenteerde deelnemers, bestaande uit leden van de drie grootste Kyokushin organisaties in Nederland. Onder hen bevinden zich Wereld- en Europees kampioenen, zoals Valence Bickel, en natuurlijk Nederlandse kampioenen.

De Nederlandse deelnemers zijn niet alleen enthousiast, maar hebben hier onder leiding van de bondscoaches van de NKKO lang naar toegewerkt. Ze vormen dan ook serieuze kanshebbers voor het eremetaal in zowel het onderdeel kata als in het vechtonderdeel. Hun toewijding en harde werk hebben hen tot dit moment gebracht, en ze staan klaar om hun vaardigheden te demonstreren op het wereldtoneel.Lokale betrokkenheid

We zien dat de traditionele martial arts een steeds belangrijker plek in gaan nemen in de maatschappij. In Arnhem spelen budo sporten een rol in het initiatief de Pedagogische wijk. De Nederlandse Karate Kyokushin Organisatie deelt deze visie en wil bijdragen aan de aanpak van actuele maatschappelijke problematieken bij de jeugd.
Op vrijdag 17 november reikt sportwethouder Bob Roelofs van Arnhem de prijzen uit aan de deelnemers in kata en de junioren op het onderdeel kumite (vechten). Op zaterdag 18 november neemt burgemeester Ahmed Marcouch deze taak op zich bij de senioren. Dit benadrukt de betrokkenheid en ondersteuning van de lokale gemeenschap bij dit wereldkampioenschap.

Programma
Vrijdag 17 november

– 08.00 – Officiële briefing Sportcentrum Valkenhuizen
– 09.00 – 11.00 Kata Championships – alle categorieën
– 10.00 – 17.00 kampioenschap voor children and junioren (onder 18 jaar)
– 17.00 – 18.00 Medaille-uitreiking kinderen, junioren en kata
– 20.00 – 22.00 KWF-ontmoeting

Zaterdag 18 november
– 08.00 – Officiële briefing Sportcentrum Valkenhuizen
– 09.00 – 15.00 WK jeugd (18, 19 en 20 jaar) en senioren
– 15.00 – 18.00 Finales en medaille-uitreiking
– 20.00 – 24.00 Sayonara party in Bilderberghotel