Wintertitel lonkt voor sterk ESCA

17 december 2013 | Van onze AS-redactie

Met nog een wedstrijd te gaan in 2013 mogen de handbalsters van ESCA zich in de eerste klasse F al bijna winterkampioen noemen. Na de 22-16 zege bij HHZD volstaat zaterdag thuis tegen Zwolle een gelijkspel. Hayke van Valburg (foto) was in Heino met zeven treffers de beste schutter van ESCA.

Helemaal gerust was ESCA zondag niet afgereisd naar Heino. De achterstand van HHZD bedroeg slechts drie punten op koploper ESCA. “We wisten ook dat het een stug team was, waar veel andere ploegen niet van hebben kunnen winnen”, vertelde aanvoerster Laura Engels van ESCA. “HHZD speelt snel handbal en hoopt op die manier over een tegenstander heen te lopen.”
ESCA startte goed en mam door afstandschoten van Hayke van Valburg een 0-2 voorsprong. HHZD schroefde het tempo daarna op nam via 3-2 een 5-3 voorsprong. Een tijdstraf voor HHZD brak de thuisploeg vervolgens op. ESCA maaakte gebruik van het numerieke overwicht en stond in een mum van tijd op voorsprong: 5-7. Ook bij rust was dat verschil nog twee doelpunten: 8-10.
Na de hervatting schoot HHZD als een komeet uit de startblokken. De thuisploeg scoorde drie treffers op rij: 11-10. ESCA herpakte zich vervolgens, waarna er sprake was van een gelijkopgaand duel. Door een ijzersterke dekking van ESCA stokte in het laatste kwartier de productie bij HHZD. Engels: “Wij bleven toen wel scoren en wonnen uiteindelijk met ruim verschil.”
Na zestig minuten stond er een 16-22 eindstand op het scorebord en dat stemde invaller-coach Daan Somoukil van ESCA meer dan tevreden. “We hebben door simpel te handballen, aanvallen perfect uit te voeren en een hele sterke dekking deze wedstrijd gewonnen.”
ESCA gaat met 16 punten uit 9 duels aan de leiding. Alleen OBW blijft met 14 uit 9 in het spoor van de Arnhemse ploeg. HHZD is met 11 uit 9 derde. Na het duel met Zwolle, zaterdag om 19.00 uur in de Arnhemse sporthal Valkenhuizen, is de competitie in de eerste klasse F (11 ploegen) voor ESCA precies op de helft.

Doelpunten ESCA: Hayke van Valburg 7, Imke Kranenburg 4, Kim de Blok 3, Vanessa Janssens 3, Anneke van Oel 3 (waarvan 2 strafworpen), Sabine Smit 1, Laura Engels 1