Winnend Oost-Arnhem nog niet veilig

18 mei 2014 | Van onze AS-redactie

Oost-Arnhem heeft zaterdag zijn laatste thuiswedstrijd in de overgangsklasse B gewonnen. Ondanks de 15-14 zege op Drachten is de ploeg van trainer Frans Kuster met nog een speelronde voor de boeg nog niet veilig.

De wedstrijd tegen Drachten stond deels in het teken van afscheid nemen van Sanne Ligt (zij gaat studeren in Amsterdam en korfballen voor AW-DTV) en trainer Frans Kuster (volgend seizoen trainer/coach van DOT Oss). Het belangrijkste doel was echter het behalen van een goed resultaat om mogelijk handhaving al veilig te stellen.
Drachten begon met een punt voorsprong op Oost-Arnhem aan het duel en zou bij een zege ook volgend seizoen verzekerd zijn van een plek in de overgangsklasse. Oost-Arnhem zou bij een overwinning nog afhankelijk zijn van Sparta Zwolle.

Oost-Arnhem deed zijn plicht en won met 15-14, maar dat deed Sparta Zwolle bij Antilopen ook (19-20). “Dat hoorden we direct na de wedstrijd en dat zorgde toch voor wat teleurstelling”, vertelde Wesley ten Broek, teammanager van Oost-Arnhem. “De laatste wedstrijd spelen wij uit bij Sparta. We moeten daar dus minimaal gelijkspelen. Bij verlies zijn we weer afhankelijk van wat Drachten doet. Het kan dus nog alle kanten op. We kunnen derde, maar ook zevende worden.”

Oost-Arnhem en Drachten speelden zaterdag beide in een hoog tempo en waren aan elkaar gewaagd. De thuisploeg had voor rust wel het initiatief (4-1, 8-4), maar kon niet weglopen bij het stugge Drachten. Op de ‘doorbraak’ was Oost-Arnhem vooral bij de vrouwen gevaarlijk en dat resulteerde in een aantal strafworpen. Verdedigend had de thuisploeg het lastig, vooral bij de mannen. Bij rust leidde Oost-Arnhem met 10-9.
De eerste helft had veel kracht gekost. Ten Broek: “Trainer Frans Kuster gaf tijdens de rust daarom aan de krachten te verdelen. ook de rebounders moesten hun kansen pakken.”
De spanning nam na rust alleen nog maar toe. De gasten verkregen 20 minuten voor tijd hun eerste voorsprong (11-12), maar Oost-Arnhem bleef geconcentreerd spelen en kwam uiteindelijk toch weer op voorsprong (13-12).

In een zinderende slotfase kon het alle kanten op. Oost-Arnhem kreeg mogelijkheden de voorsprong uit te bouwen (8 minuten voor tijd was de stand 15-14), maar ook Drachten had nog legio kansen om gelijk te komen. Uiteindelijk trok de thuisploeg de overwinning over de streep.
Rick Verdouw was met 6 doelpunten de beste schutter van Oost-Arnhem.