Willem Meijer zwaait af als voorzitter

11 november 2010 | Van onze AS-redactie

Als de ledenvergadering instemt, draagt Willem Meijer (60) donderdagavond de voorzittershamer bij VDZ over aan Geert van Gessel. Meijer wordt weer een ‘gewone VDZ-er’, die op zaterdag een jeugdwedstrijd fluit. De AS-redactie sprak met Willem Meijer.

Hoe lang ben je voorzitter geweest?
Willem Meijer: “Ik ben 6 jaar bestuurslid geweest, twee termijnen van 3 jaar en de laatste 5 jaar voorzitter. Ik heb John Holtackers opgevolgd. Hij werd in november benoemd, maar trad in januari af. Ik werd toen interim-voorzitter. Maar interim bij VDZ betekent permanent.”

Hoe kijk je terug op je ‘regeerperiode’?
“Dat ik voorzitter ben geweest beschouw zie ik als een verrijking als VDZ-er. Het is een toevoeging aan mijn ruime VDZ-leven. Ik ben ook dankbaar dat de vereniging mij het vertrouwen heeft gegeven om deze job te doen. Want een job mag je het gerust noemen. Maar ik kijk er met plezier op terug.”

Je bent ook een echte VDZ-er.
“Vroeger hing ik als jongetje dag en nacht bij het stadion van Vitesse. Maar het was duidelijk dat ik van huis uit maar bij één club kon worden aangemeld: VDZ. Met 11 jaar mocht je lid worden en op mijn elfde verjaardag, op 8 december 1961, kreeg ik als cadeau het lidmaatschap bij VDZ. Bij ons thuis was altijd wel ergens een rood shirt te vinden. Die hadden we dus al, want mijn moeder was nogal zuinig.”

Wat zijn je hoogte- en dieptepunten als voorzitter geweest.
“Dieptepunten waren de degradatie van de tweede naar de derde en van de derde naar de vierde klasse. VDZ moet een stabiele derdeklasser kunnen zijn en af en toe een keer in de tweede klasse spelen. Ik ben ook blij dat we in het nieuwe beleidsplan de ambitie hebben uitgesproken om prestaties te leveren.”
“Een hoogtepunt was de nacompetitie onder trainer Roberto Straal. Met bussen gingen we naar de wedstrijden, dat gaf een enorme verbondenheid. De promotie van het damesteam en de groei van de dames- en meisjestak beschouw ik ook als een hoogtepunt. Een verrijking voor onze vereniging. En natuurlijk is een hoogtepunt de bevordering van het aandeel van de leden aan de vereniging als gevolg van de vrijwilligersregeling. Ieder lid van VDZ moet iets doen, anders kun je geen lid zijn.”

Wat had je als voorzitter nog graag gedaan wat niet is gelukt?
“Het aanpassen van de accommodatie, zoals die hoort te zijn bij de omvang van de vereniging. Dat heeft vertraging opgelopen. Als Arnhemse Boys eerder naar de Schuytgraaf had gekund, waren wij ook eerder aan de slag gegaan. Maar we zijn er zelf niet afwachtend in geweest. Wij hadden een claim op het hoofdveld van Arnhemse Boys. Toen Arnhem Falcons dat veld kreeg, wilden wij een nieuw trainingsveld. Dat werd dus het kunstgrasveld op het hoofdveld. Qua velden is het nu dus gelukt, maar niet qua kleedaccommodatie. Dat is iedere zaterdagmorgen nog hangen en wurgen.”

Laat je een mooie erfenis achter?
“Ik vind van wel, maar daar zouden anderen over moeten oordelen. We hebben de groei en bloei van de club in goede banen geleid en we staan er als vereniging goed voor. Maar daar hebben we alle leden voor nodig gehad en zij hebben ook allemaal hun bijdrage geleverd.”

Wat wil je je beoogde opvolger Geert van Gessel nog meegeven?
“Nou, ik laat geen testament na. Wel een vereniging die op een behoorlijke manier is georganiseerd, maar dat hebben we met het hele bestuur gedaan. Ik heb nog wel een wensenlijst. Ik hoop dat we met de gemeente tot overeenstemming komen over de renovatie van de kleedaccommodatie aan de ‘overkant’. Maar dat is Geert wel toevertrouwd.”

Voorzitter af, maar geen afscheid van VDZ.
“Ik ga voorlopig even achterover leunen, maar blijf mijn wedstrijdjes op zaterdag fluiten en een jeugdteam, de E4, trainen. Maar er zal eerdaags wel weer een of andere commissie mij benaderen. Eens een VDZ-er, altijd een VDZ-er.“


Het bestuur van VDZ. Rechtsonder scheidend voorzitter Willem Meijer, rechtsboven beoogd opvolger Geert van Gessel.