Wie pakken de winst in de derby ‘s?

22 september 2018 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal gaat de competitie in de eerste klassen en lager dit weekeinde van start. Wie pakken de winst in de zondagse stadsderby ’s Eldenia – Arnhemse Boys (3D) en Eendracht – Arnhemia (4D)? En wie slaat de eerste slag in de gemeentelijke burenstrijd bij SC Rheden – VVO? De AS-redactie blikt vooruit en haalt vijf duels voor het voetlicht.

Zaterdagvoetbal
Tweede klasse G
AVW ’66 – Woudenberg (14.30 uur)
AVW ’66 eindigde vorig seizoen als derde en leverde daarmee een uitstekende prestatie. De ploeg van trainer Wouter van der Ent plaatste zich voor de nacompetitie, maar promotie zat er niet in. In de eerste ronde bleek Den Ham te sterk: 4-0. Dit seizoen waagt AVW ’66, met enkele versterkingen erbij, een nieuwe poging. In de strijd om de districtsbeker gaven de Westervoorters al hun visitekaartje af door plaatsing voor de knock-outfase. In de poule liet AVW ’66 de zondageersteklassers Alverna en BVC ’12 achter zich.
Woudenberg is op sportpark Hamerden de eerste tegenstander. Die ploeg degradeerde afgelopen seizoen uit de eerste klasse, waarin het drie seizoenen actief was. In de bekerstrijd ging Woudenberg in haar poule drie keer onderuit. Op basis van de voorbereiding en het thuisvoordeel is AVW ’66 favoriet.
Prognose: 2-0.

Derde klasse A
ESA – JVC Cuijk (14.30 uur)
ESA hoopt na de degradatie van afgelopen seizoen het verloren gegane terrein snel terug te winnen. Trainer Peter Gerritsen hield zijn selectie vrijwel intact en behoort dan ook tot de favorieten. In de strijd om de districtsbeker was ESA in haar poule oppermachtig, maar met tegenstanders als DVOV, Elistha en Wodanseck was dat voorspelbaar.
Tegenstander JVC Cuijk is nieuw in 3A. De Noord-Brabantse ploeg promoveerde afgelopen seizoen via de nacompetitie naar de derde klasse. De kracht van JVC is dus moeilijk in te schatten, maar ESA zal de punten in eigen huis houden.
Prognose: 4-1.

Zondagvoetbal
Derde klasse C
SC Rheden – VVO (14.00 uur)
Bij zowel SC Rheden (Wilco Klop, foto) als VVO (Martijn van de Hel) staat een nieuwe trainer voor de groep. Niet alleen in dat opzicht is dit duel interessant. Zo verkaste Timmo Hoekstra van SC Rheden naar zijn oude club VVO. Hoekstra was niet de enige die Rheden verliet, want ook sterkhouders als  Mitch Olyslager, Ramon van ’t Veld (beiden MASV), Stephen van Beek (DZC ’68) en Uger Cakir (Doesburg) kozen een andere weg. Voor Klop dus een helse klus om een nieuw team te formeren.
Bij VVO zijn Hoekstra en Chimo Hoogveld (VDZ) naast enkele spelers uit de eigen jeugd de nieuwelingen. Daar staat het vertrek van doelman Marc te Witt (Duno), Jillert Krikke (Concordia Wehl) en Sam van den Nieuwenhof (gestopt in verband met studie) tegenover.
Op voorhand lijken beide ploegen niet veel voor elkaar onder te doen. SC Rheden heeft het thuisvoordeel en is het spelen op kunstgras gewend. De selectie van VVO is wat breder.
Prognose: 2-2.

Derde klasse D
Eldenia – Arnhemse Boys (14.00 uur)
Reikhalzend kijken spelers, staf en fans van beide ploegen vanaf de bekendmaking van het programma uit naar dit duel. Het is vooral een bijzondere wedstrijd voor Jimmy Pruis en Ricky Görtz. De eerste verruilde Eldenia voor Arnhemse Boys, de tweede maakte de omgekeerde weg.
Trainer Erwin Koen (foto) zag enkele routiniers, waaronder doelman Lars Peters, stoppen, maar heeft ook dit seizoen weer een sterke selectie. Het lijdt geen twijfel dat Eldenia, dat de afgelopen twee seizoenen de nacompetitie haalde, maar promotie net miste, bovenin zal meedraaien.
Ook Arnhemse Boys, dat afgelopen seizoen met overmacht de titel pakte in 4F, beschikt over een sterke selectie. Trainer Pierre van den Berg zag onder meer talent Damon van Hoften vertrekken naar hoofdklasser De Bataven, maar daar stonden een aantal goede versterkingen tegenover.
Eldenia is licht favoriet en het thuisvoordeel zou wel eens beslissend kunnen zijn.
Prognose: 2-1.

Vierde klasse D
Eendracht – Arnhemia (14.00 uur).
Ook bij Eendracht (Vincent Selhorst) en Arnhemia (Marlon Keizer) zitten twee nieuwe trainers op de bank. Selhorst haalde een aantal nieuwe spelers naar Eendracht, enkele routiniers gingen naar een lager elftal. In de voorbereiding vielen de resultaten in de districtsbeker nog wat tegen, maar Selhorst zal ongetwijfeld een eenheid smeden bij de Arnhemse club.
Bij tegenstander Arnhemia vertrok niemand, versterkingen kwamen er wel. Trainer Marlon Keizer (foto) beschikt dus over een brede selectie en handhaving moet mogelijk zijn. Tegen het fysiek altijd sterke Eendracht zal Arnhemia echter alle zeilen bij moeten zetten.
Prognose: 3-3.