Westervoort vecht voor reputatie

2 november 2010 | Van onze AS-redactie

‘De grenzen zijn bereikt’. Gerrit Gudden, de voorzitter van Sportclub Westervoort, laat er geen misverstand over bestaan: wie zich misdraagt binnen de vereniging, kan beter vertrekken. De voorzitter en zijn bestuur zullen niet aarzelen keihard op te treden als de reputatie van Sportclub te grabbel wordt gegooid.

“Sportclub Westervort had altijd een goede naam. Daar is een beetje de klad in gekomen. Dat begon vorig seizoen, dat heeft zich nu voortgezet. We zullen er nu alle tijd en moeite in steken om dat te veranderen”‘, zegt Gudden.
De irritaties en wrijvingen kwamen de laatste weken vol aan de oppervlakte. Vorige week nog werden twee spelers, Bas Berendsen en Jordie Hengelman, op initiatief van de spelersgroep wegens wangedrag uit de selectie gehaald.
Vorige week trok óók trainer Bob Hartemink zijn conclusies: zondag zat hij voor het laatst bij SC Westervoort op de bank. Hij nam afscheid met de woorden: “Ik wil voetbaltrainer zijn, géén crisismanager.”
Die opmerking was volstrekt duidelijk: Hartemink had genoeg van de rottige sfeer in de spelersgroep. Dit, gevoegd bij een privéreden – zijn vader is ernstig ziek – deed hem besluiten op te stappen. Voorzitter Gudden: “We waren verrast , maar we hebben respect voor zijn besluit. Hij moest die afweging nu eenmaal maken.”

Maar met het vertrek van twee spelers en de trainer is het lek nog niet boven. Gudden: “Er zijn nog altijd een aantal spelers die het niet begrepen hebben. Dat varieert van de kantjes eraf lopen op de training of de trainer op een verkeerde manier benaderen. Ze kunnen niet met tegenslagen omgaan. Het zijn vooral jongens die ooit heel goed voetbalden in de A-jeugd. Qua voetbal hoef je ze niets te leren. Maar ze misdragen zich, tijdens de wedstrijd, op de training.”

Gudden en zijn bestuursleden hebben er genoeg van: “De grenzen zijn bereikt. We hebben gedragsregels waar iedereen zich vanaf nu goed aan zal moeten houden, we hebben normen en waarden waar we zeer aan hechten. Wie zich misdraagt, krijgt een eerste waarschuwing. Daarna volgt eventueel  een sanctie. Dat kan een royement inhouden. Die duidelijkheid zullen we absoluut invoeren, daar willen we heel consequent in zijn. Sportclub Westervoort is een vereniging met 800 leden, we steken erg veel tijd en moeite in de jeugd. Dat laten we niet verzieken. Het kan best zijn dat daardoor de prestaties even wat minder zullen worden. Dan maar naar de zesde klasse. Dat moet dan maar. Maar we willen echt de tijd nemen om de goede naam van Westervoort terug te krijgen.”

In dat licht bezien zoekt het bestuur nu ook een trainer die zich niet alleen puur met voetbal bezig houdt. Gudden: “We hebben iemand nodig die er een team van kan maken. Daar hebben we even de tijd voor nodig. Maar bij Westervoort zijn genoeg trainers geweest die aan die eis kunnen voldoen. We gaan de namen in de komende weken eens rustig bekijken en dan een beslissing nemen.” Tot zolang nemen aanvoerder Danny Kampschreur en leider Frank Wanders de trainingstaken waar.