Westervoort in beroep tegen straf

11 december 2014 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

De tuchtcommissie van de KNVB heeft Sportclub Westervoort, uitkomend in 4D van het zondagvoetbal, bestraft met een punt in mindering. De Liemerse club is schuldig bevonden aan het staken van de thuiswedstrijd tegen Sprinkhanen op zondag 23 november.

 

In dat duel scoorde Sprinkhanen drie minuten voor tijd een doelpunt. Arbiter Frazer keurde die treffer goed, maar na protesten van de spelers van de thuisclub, raadpleegde de scheidsrechter uit Dinxperlo de grensrechter van Westervoort die nog met de vlag omhoog stond.
Na overleg met de lijnrechter keurde Frazer het doelpunt af en dat leidde weer tot hevige protesten van spelers van Sprinkhanen. De arbiter staakte daarna het duel. Frazer stapte van het veld, maar wilde de wedstrijd later toch weer hervatten. Dat laatste wilde Westervoort niet, zodat de wedstrijd na 87 minuten een definitief einde had gekregen.
Op het wedstrijdformulier vulde Frazer in dat het duel was gestaakt bij een 0-1 stand. Het feit dat Westervoort niet alsnog verder wilde spelen is de club duur komen te staan. De tuchtcommissie bestrafte Westervoort niet alleen met een punt in mindering, maar het restant van drie minuten moet op een nader te bepalen datum worden uitgespeeld op het terrein van Sprinkhanen in Nieuw-Dijk. Bovendien kreeg Westervoort een geldboete opgelegd.

Het bestuur van Westervoort gaat tegen de uitspraak in beroep. Voorzitter John Kemper van Westervoort legt uit waarom. “Na het doelpunt maakten onze spelers de scheidsrechter, die de goal van Sprinkhanen eerst had goedgekeurd, attent op het vlagsignaal. Hij liep ook naar onze grensrechter en na overleg pakte hij de bal en gooide die naar onze keeper. Hij keurde de goal dus af.”
Volgens Kemper leidde dat weer tot hevige protesten van Sprinkhanen, waarbij ook nog een rode kaart viel. “De scheidsrechter staakte vervolgens de wedstrijd, maar nadat hij al was gedoucht, wilde hij ineens het duel weer hervatten. ‘Ik wil doorgaan en het is 0-1’, zei hij. Dat wilden wij niet. Wel bij 0-0, want het doelpunt was tenslotte afgekeurd.”

Kemper zegt dat arbiter Frazer daarna op het wedstrijdformulier heeft gezet, dat het duel was gestaakt omdat Westervoort niet meer verder wilde voetballen. “Maar er kwam nergens naar voren, dat hij had gestaakt omdat Sprinkhanen zo fel protesteerde na die afgekeurde treffer. Hij voelde zich blijkbaar bedreigd.”
“Dat wij niet verder wilden, lijkt me logisch”, vervolgt Kemper. “Het kan toch niet zo zijn dat een scheidsrechter een doelpunt afkeurt en een wedstrijd staakt bij 0-0 om na een onderbreking van een kwartier weer te beginnen en dan zegt dat het 0-1 is. Als wij wel weer waren begonnen, zouden we daarmee hebben ingestemd.”