Westerhof: ‘Stop kritiek op Van Gaal’

23 juni 2014 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Speciaal voor ArnhemSports geeft Clemens Westerhof zijn visie op het WK in Brazilië. Vandaag deel 2. De oud-bondscoach van Nigeria vindt de kritiek op bondscoach Louis van Gaal onterecht. “Hij heeft toch weer iets neergezet.”

Clemens Westerhof was bondscoach van Nigeria tijdens het WK van 1994 in de Verenigde Staten. Nadat hij met zijn ploeg in datzelfde jaar de Afrika Cup had gewonnen, maakte Nigeria op het wereldtoernooi grote indruk door in de groepsfase Argentinië, Bulgarije en Griekenland achter zich te laten. In de knock-outfase ging het tegen Italië echter mis. Na een 1-0 voorsprong verloor Nigeria onverdiend met 2-1. Van 1998 tot 2000 was Westerhof ook nog bondscoach van Zimbabwe. In Nederland was de kleurrijke Arnhemmer onder meer trainer bij Feyenoord, Vitesse en MVV.

Je voorspelde eerder een snelle uitschakeling van Nederland, maar Oranje staat na twee wedstrijden al in de volgende ronde.
Westerhof: “Dat is knap. De tweede helft tegen zowel Spanje als Australië was goed. Oranje had geluk dat Spanje geen 2-0 maakte, maar aan de andere kant had ook Sneijder al 1-0 kunnen maken. Geluk heb je nodig op een WK. Wij hebben voorin natuurlijk ook een paar kanjers lopen met Robben en Van Persie. En Depay. Dat schot was een lucky, maar niet geschoten is altijd mis.”
“Van Gaal zit met het systeem. Hij heeft bijna geen tijd gehad om dat in te slijpen. Nu sluit hij ook zijn informatiehuis. Hij wil niet dat de coach van Chili alles al weet. Daar heeft hij gelijk in.”

De kritiek op Van Gaal is anders niet mals. De Telegraaf (Cruijff) en VI Oranje voeren bijna een hetze.
“De Nederlandse pers moet eens stoppen met die kritiek. Het is zoals Van Gaal zegt: ‘We trekken allemaal aan hetzelfde touwtje’. Van Gaal is een aparte man. Hij wil beter zijn dan Cruijff, maar dat lukt niet. Hij heeft ook op een verkeerde manier geprobeerd weer bij Ajax binnen te komen en dan krijg je De Telegraaf tegen je. Maar haalt Nederland de finale, en dat kan, dan komt dat respect voor Van Gaal zeker. Maar hij heeft er ook nu al weer iets van gemaakt. Kijk eens naar zijn staat van dienst. Hij heeft veel ploegen kampioen gemaakt. Dan kun je wel zeggen dat hij over goede spelers beschikte, maar dan ben je er nog niet. Doe het maar eens.”

Wie kan Nederland het beste treffen in de achtste finale?
“Ik denk Kroatië. Tegen Brazilië hebben ze geen kans. Die hebben 80.000 man achter zich staan en die worden gematst. Dat zie aan beslissingen van de scheidsrechters, zoals in de wedstrijd tegen Kroatië. Brazilië moet erin blijven. Dat is een simpele zaak, dat is van bovenaf geregeld.”
“Mexico kunnen we ook beter ontlopen. Die ploeg vind ik verdomde goed. Dat zit technisch en tactisch goed in elkaar. Daarom hoop ik op Kroatië. Tegen dat soort landen presteren we het best.”

Blijven Brazilië en Argentinië jouw favorieten voor de wereldtitel?
“Beide landen imponeren niet, maar dat zegt niets. Voor mij is dat nog steeds de finale en die Duitsers komen ook weer een heel eind. Ik ben toch ook verbaasd over de prestatie van België.”

Hoe verklaar je het matige optreden van Ronaldo en het slechte spel van Messi?
“Ronaldo heeft last van een blessure. Dat is duidelijk. Messi lijkt wel opgebrand, overtraind. Hij heeft net voor het WK een nieuw contract getekend. Je denkt dat hij dan een goed WK zou kunnen spelen. Alles is rondom Messi gebouwd en dat is hem misschien teveel geworden. Toch had hij weer zijn moment en besliste de wedstrijd tegen Iran met een prachtige actie. Laten we hopen dat hij zich herpakt.”

Nigeria is er nog niet. Verrassend?
“In de eerste wedstrijd tegen Iran waren het niet de ‘Super Eagles’ zoals ik ze ken. Alleen maar hoge ballen en in het strafschopgebied stonden bij Iran twee bomen van kerels. Als Nigeria verliest van Argentinië en Iran wint van Bosnië kan het maar zo zijn dat Nigeria naar huis moet. Maar Nigeria doet het altijd goed tegen Argentinië, dus daar ga ik niet van uit.”

Zie ook: ‘Oranje weer snel thuis’ (klik hier)