Westerhof gelooft in finaleplaats

4 juli 2014 | Van onze AS-redactie

Speciaal voor ArnhemSports geeft Clemens Westerhof zijn visie op het WK in Brazilië. Vandaag deel 3. Oranje blijft de oud-bondscoach van Nigeria verbazen. “Maar ik geloof zeker in een finaleplaats voor Nederland.”

 

Clemens Westerhof was bondscoach van Nigeria tijdens het WK van 1994 in de Verenigde Staten. Nadat hij met zijn ploeg in datzelfde jaar de Afrika Cup had gewonnen, maakte Nigeria op het wereldtoernooi grote indruk door in de groepsfase Argentinië, Bulgarije en Griekenland achter zich te laten. In de knock-outfase ging het tegen Italië echter mis. Na een 1-0 voorsprong verloor Nigeria onverdiend met 2-1. Van 1998 tot 2000 was Westerhof ook nog bondscoach van Zimbabwe. In Nederland was de kleurrijke Arnhemmer onder meer trainer bij Feyenoord, Vitesse en MVV.

We zijn genaderd tot de kwartfinales. Wat vind je tot nu toe van het WK?
Westerhof: “Fantastisch. Er wordt veel gescoord en ploegen die vier en acht jaar terug geen enkele kans hadden, zijn nu gewaardeerde tegenstanders van de toplanden geweest.”

Oranje zit nog steeds in het toernooi. Ben je verbaasd?
”Heel verbaasd. Maar Oranje speelt volgens een plan, er zit structuur in. Iedereen heeft tegen Van Gaal aan lopen zeiken, maar hij heeft meteen gezegd dat het op een WK gaat om het winnen van wedstrijden. Hij heeft zijn tactiek aangepast aan het beschikbare materiaal. Daarnaast heeft Oranje geluk dat een grote speler als Robben in topvorm is en ook de invallers het heel erg goed doen.”

De zogenaamde voetbalkenners waren kritisch op de defensie, maar die blijft keurig overeind.
“De Vrij en Vlaar zijn gegroeid in het toernooi. Van Gaal heeft in Martins Indi zijn vertrouwen uitgesproken. Bij Feyenoord was hij de laatste tijd toch wat minder. Daaraan zie wat een coach kan doen. Het is ook onzin dat spelers bang zijn voor Van Gaal. Een Johan Derksen is een echte ‘Cruijff-man’. Die pakt daarom Van Gaal aan. Ik vind Van Gaal vaak ook irritant, maar de spelers lopen met hem weg. Daar gaat het om. Huntelaar is daarin ook een goed voorbeeld. Hij moet genoegen nemen met de bank, maar is toch positief ingesteld. Dat is ook nodig om uit te kunnen blinken als je er ineens moet staan.”

Nu komt Costa Rica.
“Dat mag geen probleem zijn, ook al staan er bij Costa Rica goede voetballers in het veld. En als je wint, gaat het ook lopen. Dat zie je aan Costa Rica. Ze roepen daar nu ook: ‘We zijn voor niemand bang’. Ik ben ook benieuwd naar de tactiek van Nederland. Van Gaal heeft gezegd, dat met zijn scouts gaat overleggen. Vind ik knap. Dat zou Cruijff nooit doen. Die doet het op zijn manier. Van Gaal is ook op de hoogte van alle details. Hij houdt overal rekening mee. Dat is de perfecte coach.”

Bij winst op Costa Rica wacht Argentinië of België. Wie heeft jouw voorkeur?
“Nederland hoeft voor beide niet bang te zijn, maar ik zou liever tegen België spelen. België is niet voor de poes, is heel sterk, maar Argentinië heeft Messi. Messi kan een wedstrijd in zijn eentje beslissen. Maar je zult eerst Costa Rico uit moeten schakelen. Maar een plek in de finale, ik denk dan toch tegen Brazilië, behoort zeker tot de mogelijkheden.”

Er zit geen Afrikaanse ploeg in de bij de laatste acht. Zelfs Nigeria niet.
“Nigeria speelde tegen Frankrijk fantastisch. Maar ze hielden het niet vol en ze zakten in de tweede helft door de voorvork. Frankrijk was matig en dan moet je als Nigeria ook even afwachten. Niet blijven rennen en draven. Daarvoor kregen ze de rekening gepresenteerd.”

Had jij geen déjà vu? Net als in jouw periode als bondscoach van Nigeria op het WK in 1990 tegen Italïe probeerden ze nu de Fransen te dollen.
“Er waren ook nu weer enkele aar spelers die graag trucjes wilden doen. Dan moet je een coach hebben die zijn mond open doet. Misschien is er onvoldoende over gesproken of de spelers houden zich gewoon niet aan de afspraak. Ze maakten dezelfde fout als ooit tegen Italië. Jammer ook dat die keeper een blunder maakte. Maar als een keeper komt, moet een ander terug op de lijn. Dat gebeurde ook niet.”