Wesley Lommers weer in opspraak

30 september 2010 | Van onze AS-redactie

Van onze AS-redacteur

Schaatser Wesley Lommers is opnieuw ernstig in opspraak geraakt. De 16-jarige Arnhemmer werd tijdens de Dutch Classics in Nijmegen uit de wedstrijd genomen, nadat hij een scheidsrechter had uitgescholden.

Lommers kreeg afgelopen vrijdagavond in het Nijmeegse Triavium, waar hij zijn eerste wedstrijd reed na een jaar schorsing wegens dopinggebruik, eerst een officiële waarschuwing. Hij volgde de bevelen van de starter bij de 500 niet op. De starter riep vier rijders in de baan, waaronder Lommers, voor een zogenaamde kwartetstart. Daarbij wordt het tweede paar al weggeschoten als de eerste twee rijders halverwege zijn.
Lommers kwam niet toen de starter het viertal riep. Toen de starter het eerste paar liet vertrekken, stonden slechts drie schaatsers in de baan, waarna Lommers werd gediskwalificeerd. Toen de starter de derde man wegschoot, reed Lommers toch mee. Nadat de al gediskwalificeerde Lommers zijn 500 meter had afgelegd, schold hij ook nog eens de scheidsrechter uit.

Wedstrijdleider Serv Amesz betreurt de gang van zaken. “Ik heb nog geprobeerd te bemiddelen. Lommers is daarna twee keer opgeroepen om bij de scheidsrechter te komen. Had hij dat gedaan en zijn excuses aangeboden, dan had hij daarna gewoon de 3000 meter kunnen rijden. Maar hij is met zijn vader vertrokken en heeft zich ook niet afgemeld.”
Het uitschelden en het niet afmelden, zoals dat officieel hoort als een schaatser een afstand niet rijdt, waren voor de scheidsrechter aanleiding Lommers uit de wedstrijd te nemen. Hij kon daarom ook op zaterdag en zondag niet meer deelnemen. Al vrijdagavond is Lommers daarvan per mail op de hoogte gebracht.
Met zijn gedrag heeft Lommers volgens Amesz de schaatssport in diskrediet gebracht. “Ik ben al 15 jaar wedstrijdleider en ook scheidsrechter, maar zo extreem heb ik het nog nooit meegemaakt.”

De Dutch Classics is de eerste internationale wedstrijd van het seizoen in Nederland die op de ISU-kalender staat. De schaatsers kunnen op de drie verschillende avonden in actie komen en er kan ondermeer drie keer een 500, 1000 en 1500 meter worden gereden. Verdeeld over de drie avonden kan eenmaal worden gestart op de 3000, 5000 en 10.000 meter.