Weer twee enorme ketsers in de verdediging

2 maart 2024 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Dat Vitesse in het Gelredome met 1-2 verloor van FC Twente, is op zich, gezien de stand op de ranglijst en de prestaties van beide teams in dit seizoen, niet raar. Je zou dan zelfs nog kunnen zeggen: slechts 1-2. Toch zit er aan deze nederlaag een bittere smaak. Aan de beide tegendoelpunten gingen namelijk voor de zoveelste keer dit seizoen enorme ketsers in de verdediging vooraf.

De manier waarop Oroz de bal in de vierde minuut bij de eerste tegengoal in de voeten van Van Wolfswinkel schoof, is belachelijk op Eredivisieniveau. En de stumperige poging om de bal op te ruimen van invaller Cornelisse bij de tweede tegentreffer sloeg ook helemaal nergens op. En deze pijnlijke blunders kunnen we niet vergoelijken door ze te bestempelen als pech. Vitesse geeft immers iedere wedstrijd één of meer goals weg. Dat houdt niet op, niet met de verdedigers die Vitesse in de selectie heeft.

Het is wel verschrikkelijk jammer dat er weer doelpunten cadeau werden gedaan, want Vitesse leek in de eerste fase van de tweede helft op weg naar één of meer punten. Er werd toen een aantal goede aanvallen op de nieuwe grasmat gelegd, met als resultaat een schot op de paal en een afgekeurde goal. In het stadion snapte ik niet waarom, maar bij het terugkijken op tv zag ik dat Meerdink in de eerste fase van de aanval inderdaad buitenspel liep. Geen toeval helaas, want de huurspits uit Winterswijk loopt dat vaak, hij is niet erg snugger in het kiezen van positie in de diepte. Hij valt sowieso tegen, al zag ik hem in de tweede helft zowaar een paar aardige acties uitvoeren.

Die goede periode na de thee leverde dus niets op. Als dat wel zo was geweest, had ik nog moeten zien of de Tukkers nog terug hadden kunnen komen. Nu konden zij vanuit een gelijke stand een tandje bijschakelen en het beeld van de wedstrijd in hun voordeel veranderen. Het scheelt dan dat zij, in tegenstelling tot Vitesse,  over een brede, kwalitatief sterke selectie beschikken. Zij kunnen spelers als oud-Vitessenaar Van Bergen en Boadu brengen, die met hun snelheid gevaar kunnen stichten.

Het regende corners en het was constant paniek, omdat die goed voor het doel werden gedraaid en bij Vitesse met Room een doelman onder de lat staat die op de lijn blijft plakken. De druk ligt dus bij de verdedigers, zij moeten alle hoge ballen zien weg te koppen. Room redde weer een aantal keren goed, is verder ook een prima keeper, maar zijn passiviteit, of moet ik zeggen lafheid, bij hoge voorzetten is toch wel een minpunt. Op dat punt schat ik reservedoelman Schubert hoger in. De Duitser was in het verleden wat te druistig en heeft na zijn rode kaart bij de Spurs nooit meer een kans gekregen, maar kan wel degelijk keepen en heeft wél het lef om bij hoge ballen te komen.

De eerste helft van Vitesse was slecht en de mooie gelijkmaker vlak voor rust kwam uit de lucht vallen. En na een goede periode na rust kwam de ploeg richting het eind van de wedstrijd zwaar onder druk te staan. Dat is vervelend en het liep ook slecht af, maar we moeten ons wel realiseren dat de ploeg van trainer Sturing tegen de huidige nummer drie van Nederland speelde. Ik zie het goede spel in het eerste deel van de tweede helft als een lichtpunt en denk dat de geelzwarte formatie zich daaraan moet vasthouden.

Met de inzet van het team is niets mis en de komende tegenstanders, RKC Waalwijk en Almere City FC zijn van mindere kwaliteit dan FC Twente. Voorin stichten Boutrah, Aaronson en vooral Hadj-Moussa genoeg gevaar om tegen dat soort ploegen tot scoren te komen. Het zou daarbij enorm helpen, als ook Meerdink aan de verwachtingen gaat voldoen.

Aanvallend durf ik wel voorzichtig te stellen dat er toch enige reden is tot optimisme en dat het gebrek aan scorend vermogen minder groot aan het worden is. Ik vrees echter dat het andere probleem dat ik in mijn column van vorige week aanstipte, het aanhoudende geblunder in de verdediging, als een donderwolk boven de ploeg blijft hangen. In verdedigend opzicht is en blijft de kwaliteit van de Arnhemse selectie namelijk zorgwekkend.

Binnen die verdediging verdient Pinto trouwens wel een compliment. De Luxemburger liep tot voor kort als een grijze muis in het veld, maar is de laatste weken een speler die de mouwen opstroopt en er vol voor gaat. Hij moest een kwartier voor tijd het veld geblesseerd verlaten, hopelijk kan hij er volgende week weer bij zijn.

Nu wacht de kraker uit tegen RKC Waalwijk. Ik heb die ploeg diverse keren zien spelen en voorspel dat Vitesse daar een enorme kluif aan gaat krijgen. Het is een wedstrijd die de Arnhemmers móéten winnen, zelfs een gelijkspel is vermoedelijk al dodelijk. Het nog resterende programma van Vitesse is namelijk zwaarder dan dat van RKC. Komende zaterdag in Brabant gelden geen excuses meer en is verschuiving van prestaties naar de toekomst niet langer mogelijk. Het wordt dus uitermate spannend zaterdagavond.

Vitesse-FC Twente 1-2

4. Van Wolfswinkel 0-1, 44. Pinto 1-1, 79. Brenet 1-2