Weer geen winnaar bij VDZ – SML

25 januari 2014 | Van onze AS-redactie

VDZ en SML hebben zaterdag in een boeiende, maar niet hoogstaande wedstrijd tegen elkaar gelijk gespeeld: 2-2. Beide ploegen schoten met dat resultaat weinig op. De twee Arnhemse ploegen zitten in de derde klasse D volop in de degradatiezorgen.

Een wedstrijd winnen is dit seizoen voor beide ploegen heel moeilijk. VDZ pakte in 14 duels pas twee zeges, SML kon in 15 duels pas eenmaal juichen om een driepunter. De onderlinge duels zijn in balans, want de heenwedstrijd eindigde ook al in een gelijkspel: 1-1.
Voor zo ’n 750 toeschouwers boden VDZ en SML zaterdagavond op het regenachtige sportpark ’t Cranevelt wel spektakel. De bal had nauwelijks enkele omwentelingen gemaakt, toen SM al een strafschop claimde. Marten Hofmans viel over het uitgestoken been van VDZ-verdediger Ferdi Broecks, maar arbiter Van Teeffelen zag er ten onrechte geen strafschop in. Het was de enige fout van de verder prima leidende scheidsrechter, maar voor SML wel een dure.
Halverwege de eerste helft kwamen de gasten toch op voorsprong. VDZ leed balverlies in de opbouw en kreeg vervolgens de bal niet uit het strafschopgebied. Fatih Sprenkel zorgde met een droge knal voor 0-1. De ploeg van trainer Bert Hendriks leek ook met een voorsprong te gaan rusten, maar pal voor de pauze kopte Martijn van Gessel raak uit een vrije trap van Murat Duman: 1-1.

SML begon na rust fel. Via de vingertoppen van VDZ-doelman Tom Witjes knalde Tayin Kamal de bal tegen de paal en een kort daarop moest de uitblinkende keeper nog een keer handelend optreden. VDZ kreeg daarna wat meer grip op het spel, maar ook in het doel van SML stond een uitblinker. Stefan Reynders ranselde bij schoten van Tony Beyai en Ferdy Broecks de bal met een katachtige reactie uit de kruising. Reynders was daarna echter kansloos op een kopbal van Pieter Middeldorp na een prachtige voorzet van Paul Rutgers: 2-1.

VDZ had het daarna aan zichzelf te wijten dat het de wedstrijd niet besliste. De aanvallers van de thuisclub zochten het te veel in individuele acties en hadden nauwelijks oog voor elkaar. Hadden ze dat wel, dan was de passing weer onzuiver. Door het vele balverlies en het matige terugverdedigen kon SML in de tegenstoot voortdurend gevaarlijk worden. Dat leidde een kwartier voor tijd tot de gelijkmaker. Weer kreeg VDZ de bal niet weg uit het eigen strafschopgebied, waarna Delano Drakenstijn uiteindelijk het beslissende tikje kon geven: 2-2.
In de slotfase waren de beste kansen voor het wat gemakkelijker combinerende SML, maar doelman Tom Witjes bleef ook toen met een paar knappe reddingen overeind.

“Ik vond het wel een terechte uitslag”, oordeelde Joris Schemkes, middenvelder van VDZ, na afloop. “Aan beide kanten ging het soms moeizaam, omdat we het veld te lang maakten. Wij sloten niet goed aan en dekten niet door. Er was te veel twijfel en daardoor kon SML tussen onze linies door voetballen. Dat was niet nodig geweest.”
Doelman Stefan Reynders van SML kon tevreden zijn over zijn optreden, maar baalde toch een beetje van het gelijkspel. “Gezien de hoeveelheid kansen hadden wij hier kunnen winnen.”