Weer beslissingsduel Oost-Arnhem

25 mei 2014 | Van onze AS-redactie

Voor de korfballers van Oost-Arnhem begint het bijna een gewoonte te worden. Na hun beslissingsduel in de zaal moet de ploeg van trainer Frans Kuster ook op het veld in een extra wedstrijd tegen Futura handhaving in de overgangsklasse veiligstellen.

Oost-Arnhem verloor zaterdag in de overgangsklasse B met 19-14 bij Sparta Zwolle. De opponent passeerde Oost-Arnhem daardoor op de ranglijst en omdat ook Drachten won van Antilopen, stond de Arnhemse ploeg plotseling op een voorlaatste plaats in de eindstand. Die positie betekent een beslissingswedstrijd tegen het Haagse Futura, de nummer zeven van de overgangansklasse A.
Oost-Arnhem was zaterdag bij een gelijkspel of een zege op Sparta Zwolle veilig geweest. Bij een nederlaag zou Drachten op eigen veld moeten verliezen van Antilopen om verzekerd te zijn van nog een seizoen overgangsklasse. “Maar tijdens de rust wist ik al dat Drachten zou winnen”, vertelde Wesley ten Broek, teammanager van Oost-Arnhem. “Ik had contact met Drachten en die ploeg leidde bij rust al met 9-2. We moesten dus zelf een goed resultaat neerzetten.”
Dat lukte zaterdag dus niet in Zwolle. Vanaf het begin lag het initiatief bij Sparta. De spanning leek ook te groot bij de bezoekers, die onrustige speelden.
Alleen bij een 4-5 stand ging Oost-Arnhem aan de leiding. Verder kwamen de gasten er niet aan te pas. “Het rendement was gewoon te laag”, oordeelde ten Broek. “Volop kansen, veel schoten, maar geen doelpunten. Dat gaat dan in de hoofden zitten van de spelers. Sparta speelde vrijer en zag dat wij kwetsbaar waren.”
Na een 9-7 ruststand in het voordeel van Sparta scoorde Oost-Arnhem na de pauze als eerste (9-8), maar daarna liep de thuisclub uit naar 13-8. Bij een stand van 14-12, twaalf minuten voor tijd, leek er nog van alles mogelijk. Toen Oost-Arnhem bij die stand een strafworp miste en Sparta in de tegenaanval 15-12 scoorde, was het verzet van de gasten gebroken. Eindstand 19-14.