Wat is er toch met Vitesse?

25 september 2018 | Van onze AS-redactie

Een prima eerste helft en een bedroevend slecht tweede bedrijf. Vitesse boeide tegen ADO Den Haag 45 minuten, maar na de pauze verloor het spel van de Arnhemse ploeg alle glans in een wedstrijd die in het teken stond van de Airborne-herdenking. Met het gelijkspel (1-1) mocht de formatie van trainer Leonid Slutsky niet eens ontevreden zijn. Wat is er toch aan de hand met Vitesse?

Die vraag zal Slutsky zich ook stellen, maar het vinden van een antwoord is niet eenvoudig. Want hoe kan een ploeg die aanvankelijk soepeltjes combineert en kansen creëert, zo in verval raken. Vooral in het eerste half uur speelde Vitesse een prima wedstrijd. Slutsky sprak na afloop zelfs van het beste half uur van dit seizoen.

Vitesse nam door een kopbal van Tim Matavz (foto rechts), op aangeven van Roy Beerens, een 1-0 voorsprong. Daarna trof Navarone Foor via een tegenstander nog de lat.

Na de hervatting kroop ADO Den Haag uit haar schulp en zette wat meer druk naar voren. Het bracht Vitesse van zijn stuk, want van een verzorgde opbouw was geen sprake meer. De bal vloog meermalen hoog en ver door het luchtruim, voetballend bracht Vitesse nog nauwelijks iets. Elson Hooi trof via een Vitesse-been eerst nog de lat, waarna Abdenasser El Khayati voor de gelijkmaker zorgde: 1-1.

Tot overmaat van ramp kreeg Maikel van der Werff in de 90e minuut nog zijn tweede gele kaart. Heftig protesterend verliet de centrale verdediger het veld, maar de gele prent was volkomen terecht. Van der Werff ving ter hoogte van de middenlijn met een perfecte bodycheck, die bij ijshockey niet had misstaan, invaller Thijmen Goppel op. In blessuretijd was El Khayati nog dicht bij 1-2, maar de bal ging net voorlangs.

Na het goede optreden bij PEC Zwolle (0-2 zege) lijkt Vitesse na het gelijkspel tegen ADO Den Haag weer terug bij af. Woensdag wacht voor de Arnhemse club de bekerwedstrijd bij de amateurs van Volendam, zondagmiddag treett Vitesse in de Rotterdamse Kuip aan tegen Feyenoord. Uitschakeling in de beker zou een regelrechte ramp zijn, verlies in De Kuip werpt Vitesse, in ieder geval voorlopig, ver terug in de eredivisie.

PSV is na zes speelrondes in de eredivisie nog zonder puntenverlies. De Eindhovense landskampioen heeft al vijf punten voorsprong op het achtervolgende drietal Ajax, Feyenoord en Heracles, alle met 13 punten. Vitesse staat met 9 punten op een zevende plaats.

* Foto geheel boven: Trainer Leonid Slutsky van Vitesse lijkt het niet meer te zien zitten. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie).
* Ook de foto ’s onder de uitslagen zijn van Wil Kuijpers Fotografie.

EREDIVISIE
Zesde speelronde
Vrijdag 21 september
Heracles – De Graafschap               4-0
Zaterdag 22 september
Fortuna Sittard – Willem II            4-4
VVV – NAC                                         3-0
Excelsior – Heerenveen                   3-3
Vitesse – ADO Den Haag                 1-1
Zondag 23 september
Feyenoord – FC Utrecht                  1-0    
FC Groningen – AZ                           1-3
Emmen – PEC Zwolle                      0-1
PSV – Ajax                                          3-0


Het duel Vitesse – ADO Den Haag stond in het teken van de Airborne-herdenking.


Prachtig spandoek, gemaakt door de supporters van Vitesse.


Tim Matavz (niet zichtbaar) zet Vitesse op aangeven van Roy Beerens met een kopbal op een 1-0 voorsprong.


Roy Beerens strandt op doelman Groothuizen van ADO Den Haag.


Lex Immers wint het luchtduel van Navarone Foor.


Roy Beerens neemt de bal stijlvol mee. Giovanni Troupée kijkt bewonderend toe.