Warm onthaal voor Jan Freriks

27 december 2013 | Van onze AS-redactie

Het was zijn twintigste en laatste Derde Kerstdagloop. Voor Jan Freriks is het mooi geweest. “Dit was de zwaarste’, vertelde de 74-jarige Arnhemmer, vermoeid maar voldaan, vrijdag na de race. “Ik ga nog wel afbouwen, maar daarna wandelen en fietsen.”

In een tijd van 56 minuten en 19 seconden legde Freriks de zeven kilometer van de Derde Kerstdagloop af. De Arnhemmer was graag binnen de 56 minuten gebleven, maar moest in de laatste honderden meters inhouden. Zijn vriendengroep van de Bedriegertjeslopers wilden hem op de finish ‘binnenhalen als een vorst’, maar konden hardlopend met het spandoek maar net vooruit blijven.
Voor Freriks was het de twintigste keer dat hij de Derde Kerstdagloop volbracht. Acht keer de halve marathon en heel vaak de afstand over veertien kilometer. “Welke mij het meest is bijgebleven? Nou, de laatste. Deze dus”, vertelde Freriks. “Want ook al was het nu zeven kilometer, dit was voor mij de zwaarste. Ik had in het begin het gevoel dat ik lood in de schoenen had.”

Had de krasse Arnhemmer de avond ervoor dan niet geleefd als een echte sportman? “Ik heb er inderdaad geen rekening mee gehouden. Ik heb donderdag heerlijk gegeten en ook nog een lekker biertje gedronken”, bekende Freriks met een gulle lach. “En ik had ook nog een verjaardag.”Tijdens de editie van 2012 liep Freriks nog een afstand van veertien kilometer. “Maar ik was daarna zo kapot, dat ik toen meteen heb gezegd dat ik dit jaar voor de laatste keer mee zou doen en de afstand over zeven kilometer zou lopen”, legde Freriks uit. “Volgend jaar word ik 75 jaar en ik wil niemand tot last zijn. Ik train met de Bedriegertjeslopers en ze moeten op me gaan wachten. Dat wil ik niet.”
Zijn vrienden waren nog even bang geweest dat Freriks al deze editie aan zich voorbij zou laten gaan. “Ik heb afgelopen dinsdag niet meegetraind, omdat het wat stormde”, zei Freriks. “Ik wilde eigenlijk ook nu niet gaan, maar ze hebben me twee keer gebeld. ‘Je bent toch geen watje’, zeiden ze. Toen moest ik wel, maar dit was toch echt de laatste keer.”

Zijn leven lang is Freriks een echte sportman geweest. Voetballen was zijn grote passie. “Ik heb altijd bij Hertrog Hendrik gevoetbald. In het eerste en het tweede, later ook in lagere elftallen. Op mijn 45e ben ik gestopt en heb ik een jaar of drie helemaal niks gedaan. Maar toen werd ik toch wat zwaarder en ben ik gaan hardlopen.”
Op latere leeftijd bleek Freriks dus ook in die tak van sport talentvol, want op zijn 49e liep de Arnhemmer zijn eerste marathon. In Rotterdam. “In totaal heb ik dertien marathons gelopen”, vertelt Freriks met enige trots. “Twee in New York, twee in Londen en één in Berlijn. De andere allemaal in Nederland. Mijn tijden? De marathons binnen vier uur en de halve marathons binnen een uur en veertig minuten.”
Voor Freriks, die tijdens zijn laatste Derde Kerstdagloop vergezeld werd door zijn loopmaatjes Wilma Kok en Ronald Rademaker, gaat het wat rustiger aan doen. “ik ga nog wel afbouwen tot de zomer. Daarna wil ik veel gaan wandelen en fietsen met mijn vrouw.”