Ware kracht DFS nog ongewis

4 september 2019 | Van onze AS-redactie

De handballers van DFS Arnhem zijn het seizoen in de eredivisie goed begonnen. De ploeg van trainer Fred Michielsen won met 36-30 van het gepromoveerde Havas. Van euforie was echter geen sprake. “Met alle respect, maar van een ploeg als Havas moet je met veel grotere cijfers winnen”, zei Michielsen na afloop. 

Fred Michielsen

Coachen was er zaterdagavond in de Arnhemse sporthal Rijkerswoerd echter niet bij voor Michielsen. De Bredanaar mocht wegens een schorsing, na een rode kaart uit het vorige seizoen, niet op de bank plaatsnemen en bekeek het duel zwijgend vanaf een stoel aan de andere kant van het veld (zie foto rechts). De coaching werd tegen Havas gedaan door Paul van Noesel, de rechterhand van Michielsen. Van Noesel richt zich dit seizoen vooral op de individuele speler.

Pascal Lucassen, op weg naar één van zijn zes treffers.

Het duel met Havas stond vooral in het teken van de rentree van Pascal Lucassen. De Westervoorter scheurde in april van het vorig jaar tijdens de training een kruisband in zijn rechterknie. Na een operatie en een lange revalidatie speelde Lucassen, die afgelopen seizoen de assistent was van Michielsen, zaterdag weer een officiële wedstrijd.

“Die knie is in orde, maar als je na vijftien maanden weer een officiële wedstrijd speelt, moet je lichaam weer wennen aan de belasting”, zei Lucassen, die zes doelpunten voor zijn rekening nam. “Ik ben er dus nog lang niet en als je bijna dertig bent duurt het herstel na trainingen en wedstrijden ook langer.”

Van Lucassen wordt verwacht dat hij zijn ploeg dit seizoen, na het vertrek van topschutter Ruben de Bok en Tom Zwarthoed (beiden Houten) en doelman Ruben Moerkerk, Gijs Hoeve en Stanley Santos (allen gestopt), op sleeptouw neemt. “Dat heeft twee kanten”, sprak Lucassen. “Leuk, maar soms ook moeilijk. Ik ben een bepaald niveau gewend, maar we beginnen met deze nieuwe, jonge groep vanaf het nulpunt. Soms eis je dan te veel van die jongens.”

Overleg na afloop tussen Fred Michielsen en zijn rechterhad Paul van Noesel.

Tegen Havas bleek dat DFS nog lang niet op het gewenste niveau zit. De thuisclub kon maar geen afstand nemen van de povere ploeg uit Almere en leidde na de tussenstanden 4-4 (10′) en 9-8 (20′) bij rust pas met 17-14. “In de defensie vielen gaten en ook in de één tegen één duels waren we verdedigend niet goed”, kraakte Michielsen na afloop een paar kritische noten.
Ook na de hervatting kreeg DFS de doelpunten te gemakkelijk tegen. Want als Havas al dertig keer scoort, hoe loopt het dan af tegen ploegen als Quintus en E&O?

Nederlagen zijn dit seizoen echter ingecalculeerd. “Eindigen we op een zesde of zevende plaats, dan zou dat al heel mooi zijn”, zo gaf Michielsen al eerder aan. “We zetten in op jonge spelers met ambitie en dat doen we met de ons beschikbare middelen.”

Zo moeten Max Voermans, uit de eigen jeugd, en Kjeld Dekker, afkomstig van Bevo/HC 2, Ruben de Bok doen vergeten. De Bok zorgde met de nog wel voor DFS uitkomende Thijs Geurds, tegen Havas met zeven goals topscorer, vorig seizoen voor het merendeel van de doelpunten.
Voermans (zes treffers) kreeg na afloop de complimenten van Lucassen, die de toekomst van DFS allerminst somber inziet. “Dit is zeker een ploeg die dit jaar gaat groeien. Maar ook op mentaal vlak zullen we stappen moeten maken.”

DFS Arnhem gaat zaterdag in Den Haag op bezoek bij WHC/Hercules, dat het seizoen in Oss opende met een 26-20 zege op Olympia’ 89/DOS ’80. Op zaterdag 21 september speelt uit tegen titelkandidaat E&O. op 28 september volgt dan weer een thuiswedstrijd tegen Lions 2.

*Alle foto ’s zijn gemaakt door John Voermans.
* Foto geheel boven: een harde landing voor Thijs Geurds, topscorer met zeven doelpunten.


DFS Arnhem – Havas 36-30 (17-14).
Doelpunten DFS Arnhem:
Thijs Geurds 7, Pascal Lucassen 6, Max Voermans 6, Sofiane Rhouma 5, Dani Blom 4, Toine Bartholomeus 2, Kjeld Dekker 2, Brandon van Londen 2, Pim Voermans 1, David Petit 1.

EREDIVISIE
Uitslagen

Eerste speelronde
Zaterdag 31 augustus
DFS Arnhem – Havas 36-30
Lions 2 – E&O 23-28
Hellas – Aalsmeer 2 29-30
Tachos – Quintus 24-30
Volendam 2 – BFC 19-19
Olympia ’89/DOS ’80 – WHC/Hercules 20-26

Programma
Zaterdag 7 september
WHC/Hercules – DFS Arnhem (19.30 uur, Boswijk sporthal, Den Haag)
Havas – Tachos
E&O – BFC
Olympia ’89/DOS ’80 – Volendam 2
Quintus – Hellas
Zondag 8 september
Aalsmeer 2 – Lions 2

 

Max Voermans scoort één van zijn vijf treffers.
Dani Blom, één van de jonge spelers van DFS, waagt een doelpoging. Blom scoorde tegen Havas vier keer.