VVO toont begrip voor arbiter

10 mei 2013 | Van onze AS-redactie

VVO likt zijn wonden. Donderdag werd een doelpunt van de Velpse ploeg in het nacompetitieduel met Reünie ten onrechte niet toegekend. Zondag moet VVO daarom een 1-0 achterstand goedmaken om door te gaan. De AS-redactie sprak met voorzitter Daan Appels.

De nacompetitie en VVO. Het is al jaren geen goede combinatie. Voor de zevende keer in acht seizoenen plaatste de Velpse club zich voor de nacompetitie, maar alle eerdere pogingen de derde klasse te bereiken, mislukten.
Afgelopen donderdag dacht VVO in Borculo bij een 1-0 stand gelijk te hebben gemaakt tegen Reünie. Marco Corba schoot raak uit een vrije trap. Via de doelstaander kwam de bal weer terug in het veld, waarna Reünie gewoon verder voetbalde. Arbiter Henk Hulsmeijers liet ook doorspelen.
Terwijl zijn medespelers bijna allemaal juichend richting Corba liepen, onderbrak Jens Eijsink door een overtreding de tegenaanval. Na het fluitsignaal ontstond er volop commotie, waarna Hulsmeijers de kleedkamer opzocht. Beide ploegen bleven op het veld.

Volgens Appels wilde de arbiter de wedstrijd staken. “Maar niet omdat hij bedreigd zou zijn”, stelt de Velpse voorzitter met nadruk. “Daarvan was geen enkele sprake. Spelers van VVO zijn natuurlijk wel naar hem toegekomen om hem erop te wijzen dat het een doelpunt was. Maar niemand heeft hem bedreigd. Ik heb de scheidsrechter tijdens de onderbreking nog gevraagd of er spelers van ons aan hem hadden gezeten. Hij beantwoordde die vraag ontkennend.”
Tijdens de afkoelingsperiode kwam aanvoerder Berni van Vloten van VVO met een telefoon met beelden van het doelpunt naar de scheidsrechter. Appels: “Die beelden wilde hij niet zien. Hij had de beslissing al genomen. Dat snap ik ook wel. Om op grond van beelden alsnog een doelpunt toe te kennen, had tot nieuwe commotie geleid. Maar hij voelde natuurlijk wel nattigheid. Hij had behoefte aan rust en wilde er ook mee kappen na zijn mispeer. Hij was duidelijk van zijn stuk.”

Na een kwartier werd de wedstrijd toch hervat. Appels: “Het was in ieders belang dat het duel zou worden uitgespeeld. ‘We maken allemaal fouten’, heb ik de scheidsrechter gezegd. Hij floot verder ook prima en vergeet niet dat zo’n man er helemaal alleen voor staat. Hij gaf ook aan het belachelijk te vinden dat er bij wedstrijden in de nacompetitie geen neutrale grensrechters zijn aangesteld. Daar heeft hij natuurlijk wel een punt.”
Blijft overeind, dat de grensrechter van Reünie en de speler die na het ‘doelpunt’ meteen verder voetbalde uiterst onsportief hebben gehandeld. “Dat is misschien wel zo, maar ook dat begrijp ik”, zegt Appels. “Als de grensrechter roept dat de bal zit, krijgt hij iedereen van zijn club over zich heen.”
Voordat het duel werd hervat, hebben beide voorzitters hun ploegen nog toegesproken. “Ik heb de spelers gezegd: ‘We gaan verder, maar ik wil geen frustratievoetbal zien. Er is verder ook niets gebeurd”, aldus Appels.
Appels zegt dat VVO geen protest zal aantekenen bij de KNVB als de Velpse ploeg wordt uitgeschakeld. “Dit is gebeurd en we gaan zondag proberen de achterstand ongedaan te maken.”

Zie ook: VVO witheet na arbitrale dwaling (klik hier)