VVO 110 jaar en springlevend

18 februari 2011 | Van onze AS-redactie

Op 3 maart bestaat de Velpse voetbalvereniging VVO precies 110 jaar. Een officieel jubileum is het niet, maar VVO laat deze dag niet ongemerkt voorbijgaan. Met een ledenavond met diverse gasten wordt op 3 maart gevierd dat in 1901 negen Velpse en Rozendaalse jongemannen besloten een voetbalclub op te richten.

De geschiedschrijving leert dat VVO werd opgericht onder de naam Olympia. Pas in 1908 werd het VVO, omdat in de tweede klasse waar de club toen naar promoveerde al een Olympia uitkwam. Olympia uit Gouda. Het bestuur besloot toen dat het werd Velpsche Voetbalvereniging Olympia, afgekort VVO.
In het jubileumboek dat uitkwam bij het 100-jarig bestaan in 2001en dat werd geschreven door oud-lid John Jansen van Galen, staat ook te lezen waarom aanvankelijk voor de naam Olympia werd gekozen. ‘Een naam is gauw gevonden: Olympia, voor wie de klassieken kent het Griekse heiligdom van de sport. En de meeste oprichters kennen hun klassieken, want ze stammen uit de hogere standen en volgen hogere opleidingen’.

Journalist/schrijver en geboren Velpenaar John Jansen van Galen is te gast op de jubileum-ledenavond op 3 maart. Hij houdt een voordracht onder de titel: ‘Nol Maatkamp, VVO en Velp in de vaart der volkeren’. Maatkamp is een oud-lid dat vorig jaar overleed en naar wie het clubhuis zal worden vernoemd. Voorafgaand aan de voordracht van Jansen van Galen onthullen wethouder Ronald Haverkamp van Rheden en burgemeester Jan Hendrik Klein Molekamp van Rozendaal een bord op de gevel van het clubhuis met de tekst ‘Nol Maatkamp clubhuis’.
Dat zowel de wethouder van Rheden als de burgemeester van Rozendaal aanwezig zijn heeft te maken met het feit dat sportpark De Pinkenberg is gelegen op Rozendaals grondgebied, maar dat het complex wordt beheerd door de gemeente Rheden.

De verbondenheid van VVO met Velp én Rozendaal is van oudsher bepaald. Onder de negen oprichters bevond zich in 1901 Baron van Pallandt, de toenmalige bewoner van kasteel Rosendael. De baron zorgde in de weken na de oprichting voor het speelklaar maken van een stuk bouwland aan de Genestetlaan in Rozendaal. Als dank daarvoor mocht hij bepalen dat de kleuren van het kasteel  – geelzwart – ook de kleuren werden van de voetbalclub.
In 1910 werd een veld op de Kapellenberg in Rozendaal in gebruik genomen, waarna VVO in 1939 verhuisde naar De Pinkenberg. Daar stond toen al de prachtige, houten tribune die een paar jaar eerder, in 1936, was gebouwd als onderdeel van een werkverschaffingsproject van de gemeente Rheden. Niet alleen de tribune, ook VVO zelf heeft in 110 jaar vele stormen overleefd. Maar hoe penibel de situatie ook was, sportief of organisatorisch, altijd stonden er weer mensen op die zich voor VVO wilden inzetten.

Anno 2011 staat VVO er goed voor. De club telt meer dan vijfhonderd leden, van wie ongeveer driehonderd jeugdleden. De hoogste jeugdelftallen spelen zonder uitzondering op een hoog niveau en de kans bestaat dat het eerste elftal dit seizoen de stap zet naar de derde klasse. Het team van trainer Hans Liethof draait bovenin mee in de vierde klasse.
Ook bestuurlijk bevindt VVO zich sinds enkele maanden in rustiger vaarwater. Een bestuur van liefst elf leden probeert de club in alle opzichten nog beter op de rails te zetten.

Activiteitenweek
Het 110-jarig bestaan wordt gevierd met een activiteitenweek en, later dit seizoen, een toernooi en een feestavond. Ook de reis die een groot aantal C- en D-spelers in april maken naar Italië, staat in het teken van het jubileum.
De activiteitenweek begint op zaterdag 26 februari en eindigt op donderdag 3 maart met een ledenavond. Onderdelen van de activiteiten zijn gasttrainingen voor de jeugd door bekende oud-voetballers en trainers als Ronald Koeman en Edward Sturing. Tijdens een toermiddag voor de pupillen op woensdag 2 maart zijn de Vitesse-spelers Boban Rajkovic en Guram Kashia te gast. De activiteitenweek wordt afgesloten met een gevarieerde ledenavond op donderdag 3 maart, de dag van het jubileum.

Bron: VVO.