Voor de zoveelste keer pijnlijk, want onnodig puntverlies

15 april 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Als er ooit een kans voor Vitesse was om de over het algemeen moeilijke uitwedstrijd tegen FC Utrecht  te winnen, was het deze zondag wel. De tegenstander speelde namelijk bijzonder zwak en slordig. De ploeg van interim-coach Yarovinsky stelde daar echter een even belabberd spelletje tegenover en leed voor de zoveelste keer dit seizoen pijnlijk, want onnodig, puntverlies (0-0).

Het is in feite heel simpel. Met twee uitblinkers, vijf voldoendes en vier onvoldoendes in het veld is het moeilijk winnen. De uitblinkers waren, zoals steeds de laatste tijd, Serero en Ødegaard, voldoendes scoorden doelman Pasveer, de verdedigers Karavaev, Clarke-Salter en Doekhi en spits Buitink, onvoldoendes noteerden de samen een zwakke linkerkant vormende Clark en Büttner, middenvelder Bero en spits Linssen.

Als ik dan de cijfers zie die de Gelderlander uitdeelt, moet ik wederom lachen. Vaak zijn die raar laag, nu geeft de krant iedereen een voldoende. Hoe bestaat het. En hoe is het mogelijk dat tijdelijke coach Yarovinsky na afloop spreekt over ‘a good game’. Hij toont zich daarmee een echte rechterhand van zijn baas Slutsky. Ook plezierig overkomend, maar met een merkwaardige kijk op de gebeurtenissen in het veld. En dat is wel erg lastig voor trainers die geacht worden hun werk goed te doen.

De schorsing van Slutsky heeft wel bevestigd wat ik al vermoedde: Sturing is het vijfde wiel aan de wagen in de trainersstaf. Ik vind dat onbegrijpelijk en ook onacceptabel. Naar mijn mening moet het maar eens afgelopen zijn met het meenemen van eigen assistenten door nieuwe trainers. Geen eigen incrowd-groepjes meer, maar gewoon werken met bekwame mensen die al bij een club zitten en de cultuur van die club goed kennen. In het bedrijfsleven brengt een nieuwe directeur toch ook geen eigen tweede man mee?

Vorige week las ik dat aanvoerder Linssen volgend seizoen  een stap hogerop wil doen. In het licht van zijn povere spel van dit seizoen is dat een lachwekkende gedachte. De Limburger heeft altijd praatjes voldoende, maar doet het zo slecht dat ik hem onderhand maar eens uit de ploeg zou laten en Dauda eens een echte kans zou geven. En als Linssen weg wil, laat hem dan maar gaan en probeer als club nog wat voor hem te vangen. Kamp Büttner schijnt niet te willen bijtekenen. Prima, wijs hem dan maar de weg naar de uitgang, hij presteert toch negen van de tien keer ondermaats. Ook in Utrecht was het weer dik onvoldoende wat de Doetinchemmer liet zien. Voorzetten die nergens terecht kwamen, te lang treuzelen bij een grote kans. Voor een routinier met zijn verleden is buitengewoon teleurstellend wat hij sinds zijn terugkeer bij Vitesse heeft gepresteerd. Hij schijnt met Van der Werff en Linssen tot de sfeermakers in de groep te behoren. Leuk, maar het zou toch wel erg prettig zijn als deze drie heren binnen het veld aardige dingen lieten zien. Zoals het ook bijzonder welkom zou zijn als de uitermate menselijke en sympathieke trainer Slutsky voortaan de juiste tactische keuzes zou gaan maken.

Over Slutsky gesproken, ik erger mij bijzonder aan het feit dat de pers hem steeds weer belachelijk probeert te maken vanwege het feit dat hij met zijn ijsberen en schommelen een nogal bijzondere manier van spanning afreageren heeft. Dat weten we nu wel, besteed daar verder geen aandacht meer aan. Andere trainers worden driftig en beginnen te schelden, weer andere zitten als dode vogeltjes op de bank of zijn constant aan het schrijven. Laat dat zo en beoordeel hen op hun functionele daden.

Zoals te verwachten was, wordt het halen van de play-offs nog een hele toer. Het gekke is, komt het zo ver, dan is het winnen daarvan ondanks het tegenvallende seizoen bepaald niet uitgesloten. Want bij de mogelijke tegenstanders zit er niet één die echt indruk maakt. Afwachten maar wat het wordt, eerst de horde PEC Zwolle maar eens goed zien te nemen.

FC Utrecht – Vitesse 0-0.