Voetbaltak ESCA lijkt gered

25 oktober 2010 | Van onze AS-redactie

De leden van ESCA hebben het voorstel van het bestuur de voetbalclub aan het einde van het seizoen te ontbinden maandagavond tijdens een Algemene Ledenvergadering met grote meerderheid verworpen. Voor een nieuw bestuur hebben zich 15 kandidaten gemeld.

Daarmee lijkt voetbal bij de Arnhemse omnivereniging ESCA gered. De afgetreden voorzitter Peter Schouten bracht echter een nuancering aan. “We hebben besloten om door te gaan. Of we gered zijn, zal de tijd leren.”
Tijdens de ledenvergadering trad het voltallige huidige bestuur van de Arnhemse voetbalvereniging af. Enkele leden van ESCA hadden zich kandidaat gesteld voor een nieuw bestuur en gaandeweg de vergadering meldden zich ook nieuwe kandidaten aan. Uit een groep van vijftien mensen moet binnen vier weken een nieuw bestuur worden geformeerd.
Schouten: “Concreet betekent dit dat wij de vergadering hebben geschorst tot maandag 22 november. Die vijftien leden gaan de komende tijd bij elkaar zitten en over vier weken zullen zij met een taakverdeling komen.”

Volgens Schouten hadden de leden begrip voor het voorstel van het bestuur, gezien de gebrekkige mogelijkheden op Valkenhuizen,  de club aan het einde van het seizoen te ontbinden. “Maar die leden vinden ESCA ook een te mooie vereniging om het ter ziele te laten gaan en willen daarom knokken om door te gaan”, zei Schouten. “Maar het voorstel van het bestuur de club te ontbinden was met redenen ingediend en die redenen zijn niet allemaal verdwenen. Integendeel.”
Zo wilde ESCA een eigen clubhuis, maar daaraan wenste de gemeente Arnhem niet mee te werken. Daar kan dus ook een nieuw bestuur van ESCA niets aan veranderen. Schouten: “Vanuit de ledenvergadering kwam daar ook een reactie op. ‘Als dat zo is, waarom dan niet iets doen aan de bestaande ruimte’. Daar gaat dus creatief over worden nagedacht.”
Een tweede reden in het voorstel van het bestuur de club te ontbinden, was het gebrek aan kader. “Bij het formeren van een nieuw bestuur wordt dat ook meegenomen. Je ziet vaker dat een groep enthousiaste mensen ook degenen die aan de zijlijn staan, nog meekrijgen.”
Het bestuur van ESCA zal bestaan uit elf personenen. “En er zijn vijftien kandidaten, dus dat zal nog een heel gevecht worden”, zei Schouten met een glimlach. De afgetreden voorzitter was met alle initiatieven bij ESCA niet ongelukkig. “Want voor het voetbal in Arnhem, en gezien de traditie van de club, is het een goede zaak als ESCA blijft bestaan.”