Voetbalclub Elsweide valt uiteen

18 december 2012 | Van onze AS-redactie

Tweedeling binnen voetbalclub Elsweide heeft ertoe geleid dat de zaterdagtak, bestaande uit drie elftallen, het seizoen na de winterstop afmaakt bij buurman Eendracht. Na het weghalen van de biertap, in november, voelen zij zich niet meer thuis bij de Arnhemse club.

Tijdens een bestuursvergadering, vrijdagavond, ging de kogel door de kerk. De biertap komt niet terug en wie toch een biertje wil, kan een flesje kopen. Het gevolg is dat het eerste en tweede zaterdagelftal en het 45+ team na de winterstop niet meer op de velden van Elsweide actief zullen zijn. Voetbalvereniging Eendracht dient de rest van het seizoen als gastheer voor de zaterdagtak van Elsweide.
In november gaf het bestuur de exploitatie van de kantine uit handen. Eén van de eerste acties van de nieuwe exploitant was het weghalen van de biertap. “Onze zondagleden wilden geen kroegsfeer”, legt voorzitter Badahir Arabaci van Elsweide uit. “Behouden we dat wel, dan zijn we onze zondagleden kwijt. Dat het nu een Turks theehuis wordt genoemd, is onzin. Het is en blijft een voetbalkantine. We hebben er alleen twee lounge sets geplaatst en twee playstations. We willen ook meer jongeren trekken.”
Volgens Arabaci gaat het om een beperkt aantal leden die het niet met de ingreep eens zijn. “Ik sta er zelf neutraal in, maar er zijn 30 leden die wel een tap willen en 130 die geen tap willen. De leden die op zondag aan de bar een biertje drinken generenen onvoldoende omzet. Dit is dus ook uit nood geboren.”
Arabaci betreurt dat de zaterdagtak het seizoen nu bij Eendracht afmaakt. “Sezgin Avci, de penningmeester en ik wilden dat liever niet. Maar dit was de enige oplossing. Bij veel mensen is het Elsweide-gevoel weg, ook al was de tap teruggekomen. Dat is heel jammer.”
Marjo Kraaijvanger en Dennis Kooy, die het oneens waren met het weghalen van de biertap, blijven in het bestuur van Elsweide. Of zij ook volgend seizoen nog actief zullen zijn, weet Arabaci niet. “We hebben vrijdag vijfenhalf uur vergaderd en op een prettige manier met elkaar besluiten genomen. Ik wil graag met Dennis en Marjo verder, maar je kunt mensen niet dwingen.”
Arabaci zegt dat de hele affaire hem ook persoonlijk diep heeft geraakt. “Want ik wil een voorzitter voor alle leden zijn. Ik heb hier slapeloze nachten van gehad. Dit heeft mij geen goed gedaan.”