Verlies Vitesse, PSV overtuigt

21 juli 2016 | Van onze AS-redactie

Vitesse heeft de eerste wedstrijd in de strijd om de Fox Sports Cup verloren. In Gelredome was het Engelse West Bromwich Albion donderdagavond met 2-1 te sterk voor de ploeg van trainer Henk Fraser. Later op de avond was PSV veel te sterk voor FC Porto: 3-0.

Vitesse kwam in de 25e minuut op achterstand door een doelpunt van Salómon Rondón. Hij schoot de bal uit een vrije trap buiten bereik van doelman Jeroen Houwen van Vitesse in de hoek: 0-1. De thuisploeg had zelf moeite openingen te vinden in de defensie van de Engelse ploeg, die met een 4-5-1 systeem de ruimtes zo klein mogelijk probeerde te houden. De beste mogelijkheid voor de thuisploeg was op slag van rust. Mo Osman mocht uit een indirecte vrije trap van tien meter aanleggen, maar kanlde de bal tegen de onderkant van de lat.
vitesseMet Maikel van der Werff en Marvelous Nakamba in de ploeg voor respectievelijk Sheran Yeini en Kelvin Leerdam kreeg Vitesse in de eerste minuut na rust weer een grote kans. Op aangeven van Dauda schoot de Rus Kai Koryan echter voorlangs. Nadat coach Tony Pulis twee minuten na rust (!) bijna zijn gehele ploeg had gewisselde, scoorde Vitesse in de 57e minuut de gelijkmaker. Doelman Boaz Myhill kreeg de bal na een van richting veranderd schot van Nakamba niet klem. Nathan reageerde attent en schoot in de rebound raak: 1-1.
Twintig minuten voor tijd kwam West Bromwich Albion opnieuw op voorsprong. Collum McManaman kapte op fraaie wijze Lassana Faye uit en knalde de bal uiterst fraai binnen: 1-2. Vlak voor tijd zorgde Yeini nog bijna voor 2-2. Op aangeven van Milot Rashica kopte de Israeliër echter naast.

Trainer Henk Fraser van Vitesse was na afloop gematigd tevreden. “Het was allemaal vrij stug, maar dat lag toch ook aan onszelf”, zei Fraser voor de camera van Fox Sports. “We speelden de bal te vaak breed of terug en dan speel je dit soort ploegen in de kaart.”

Opstelling Vitesse: Houwen; Leerdam (46. Nakamba), Kashia (46. Van der Werff), Kruiswijk (60. Oude Kotte), Faye; Yeini, Koryan (60. Qazaishvili), Osman; Van Bergen (60. Rashica), Dauda, Nathan.


PSV toont klasse tegen FC Porto

In de tweede wedstrijd van de avond won PSV overtuigend met 3-0 van FC Porto. De Portugese ploeg kende een sterke openingsfase, waarin doelman Jeroen Zoet met een fraaie redding bij een kopbal van Marcano een achterstand voor de Eindhovenaren voorkwam. Ex-Vitesssenaar Davy Pröpper (foto) opende na voorbereidend werk van Gaston Propper, Davy1Pereiro met een schot in de korte hoek in de 24e minuut de score: 1-0.  Felipe kopte de bal daarna in eigen doel na een vrije trap van Jetro Willems, waardoor PSV met een 2-0 voorsprong ging rusten.
Een kwartier voor tijd scoorde PSV voor de derde keer. Gaston Pereiro zette de aanval op en kreeg de bal na een prachtige hakbal van Willems terug. De aanvaller uit Uruguay speelde vervolgens twee Portugese verdedigers uit en legde de bal breed. Via de hak van Luuk de Jong viel de bal voor de voeten van Adam Maher, die de bal met links tegen de touwen joeg: 3-0. Oud-Feyenoorder Bruno Martins Indi bleef bij FC Porto op de bank.

In de strijd om de Fox Sports Cup gaat PSV na de eerste avond aan de leiding met 6 punten, West Bromwich Albion volgt met 5. Vitesse heeft 1 punt, FC Porto 0. (Een zege levert 2 punten op, elke gescoorde treffer betekent ook 1 punt).
Zaterdag wordt het toernooi vervolgd. In Gelredome staan dan de duels Vitesse – FC Porto (15.30 uur) en PSV – West Bromwich Albion (18.00 uur) op het programma.

* Foto boven: Nathan haalt uit voor de gelijkmaker. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)
* Ook onderstaande foto ’s zijn van Wil Kuijpers Fotografie

21-07-2016: Voetbal: Vitesse v West Bromich Albion: Arnhem (L-R) inleiding tot de gelijkmaker. keeper Boaz Myhill van WBA laat de bal los
Doelman Boaz Myhill van WBA krijgt de bal niet klem na een schot van Marvelous Nakamba. In de rebound zal Nathan de gelijkmaker van Vitesse scoren. 

21-07-2016: Voetbal: Vitesse v West Bromich Albion: Arnhem (L-R) vrije trap die eindigt op de lat bij WBA
Mo Osman (niet zichtbaar) zal de bal uit een indirecte vrije trap tegen de onderkant van de lat knallen.

21-07-2016: Voetbal: Vitesse v West Bromich Albion: Arnhem (L-R) scrimmage voor WBA doel
Doelman Ben Foster, die in de eerste helft het doel van WBA verdedigde grijpt in voordat Vitesse gevaarlijk kan worden. Links Kelvin Leerdam.

21-07-2016: Voetbal: Vitesse v West Bromich Albion: Arnhem (L-R) elftal West Bromich Albion WBA
Het elftal van West Bromwich Albion.

21-07-2016: Voetbal: Vitesse v West Bromich Albion: Arnhem (L-R) elftal Vitesse
Het elftal van Vitesse.