Vitesse zonder Mori in Abu Dhabi

6 januari 2014 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse is zondag zonder Dan Mori aangekomen in de Verenigde Arabische Emiraten, waar Vitesse tot en met 11 januari een trainingskamp belegt. De Israëlische verdediger is er wegens zijn nationaliteit niet welkom. Het Arabische land erkent de staat Israël niet.


Vitesse kreeg pas een dag voor vertrek naar Abu Dhabi te horen, dat Mori de Emiraten niet in mocht. Dat vertelde woordvoerste Ester Bal maandag in het Radio 1 journaal. Dat het Arnhemse gezelschap desondanks vertrok, zegt veel over de status van Dan Mori, die in het keurkorps van trainer Peter Bosz nauwelijks aan spelen toekomt.
Het door laten gaan van het trainingskamp in Abu Dhabi heeft Vitesse in politiek Den Haag al heel wat kritiek opgeleverd. Zo noemde PVV-leider Geert Wilders het vertrek van Vitesse via Twitter ‘laf’. CDA-kamerlid Peter Omtzigt noemde Vitesse via Twitter zelfs ‘een club zonder ruggengraat’.

Trainer Peter Bosz van Vitesse kijkt louter naar het sportieve aspect en moet zijn ploeg klaarstomen voor de hervatting van de competitie. Bosz telt in zijn selectie inmiddels drie nieuwe gezichten. Middenvelder Bertrand Traoré (18, gehuurd van Chelsea) en aanvaller Uros Djurdjevic (19, gehuurd van het Servische FK Rad) zijn al aan de selectie toegevoegd. De Serviër Ivan Obradovic (25, clubloos) is op proef. De linksback, die ook op het middenveld uit de voeten kan, kwam het laatst uit voor het Spaanse Real Zaragoza.
Traoré is een groot talent en de speler uit Burkina Faso maakte afgelopen zomer als proefspeler bij Chelsea indruk tijdens een tour door Azië. Op 1 januari maakte de Londense club de transfer rond. Traoré tekende een contract voor 4,5 jaar, maar werd meteen weer uitgeleend aan Vitesse. De international van Burkina Faso blijft in ieder geval tot het einde van het seizoen in Arnhem.
Uros Djurdjevic is een spits en Servisch jeugdinternational. Hij moet de rest van het seizoen de concurrentie aangaan met Mike Havenaar, die op 19 januari zijn laatste van drie duels schorsing uitzit. Vitese speelt dan uit tegen PEC Zwolle.
Tegenover de komst van het drietal staat het vertrek van Gaël Kakuta en Sam Hutchinson. Beiden waren gehuurd van Chelsea, maar omdat zij in Arnhem te weinig speeltijd keren zij terug naar Londen.
Vitesse heeft ook afscheid genomen van Adnane Tighadouini. De 21-jarige, talentvolle aanvaller heeft een overeenkomst voor 3,5 jaar getekend bij NAC Breda. Tighadouini had bij Vitesse een aflopend contract.

Vitesse speelt tijdens het verblijf in Abu Dhabi twee oefenwedstrijden. Dinsdag 7 januari oefent de ploeg van trainer Peter Bosz tegen Bundesligaclub VFL Wolfsburg. Die wedstrijd begint om 16.30 uur. Vrijdag 10 januari speelt de Arnhemse ploeg tegen het HSV van trainer Bert van Marwijk en speler Rafaël van der Vaart. Dat duel begint om 18.30 uur. Beide wedstrijden zijn live te zien op FOX Sports.