Vitesse wint ‘rode’ derby van NEC

16 oktober 2011 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse heeft voor het eerst sinds 1997 weer eens gewonnen bij NEC. De formatie van trainer John van den Brom versloeg in een hectische derby met 3 rode kaarten de Nijmeegse ploeg met 1-0. Matchwinnaar was Giorgio Chanturia. Hij kreeg ook rood.

NEC had in de eerste helft het beste van het spel. Met goed positiespel liep de thuisclub Vitesse bij vlagen onder de voet, maar het schortte aan de afwerking. Melvin Platje en de Hongaar Vadocz lieten uitstekende mogelijkheden liggen. Vitesse zocht het vanaf de eerste minuut in de lange trap naar voren in plaats van combinatiespel. Dat was mede de verdienste van NEC, dat de bezoekers meteen onder druk zette.
In de 34ste minuut nam Vitesse geheel tegen de verhouding in een voorsprong. Wilfried Bony speelde Giorgio Chanturia aan, die verwoestend uithaalde: 0-1. Op slag van rust ontsnapte Vitesse nog aan de gelijkmaker. Doelman Piet Velthuizen zag de bal net naast gaan.
Na de hervatting ontbrandde de derby. De incidenten volgden zich in rap tempo op. In de 57ste minuut kregen Chanturia (Vitesse) en Kevin Conbay (NEC) rood na een opstootje en in de 77ste minuut mocht ook Stanley Aborah van Vitesse de kleedkamer opzoeken na een wilde tackle op Ryan Koolwijk. Aborah was al in de 8e minuut in het veld gekomen voor de geblesseerde Julian Jenner.
NEC had ook in de tweede helft een groot overwicht, maar uiteindelijk waren de beste kansen nog voor Vitesse. In de slotafse was Bony nog tweemaal dicht bij een treffer. De eerste keer redde NEC-doelman Gabor Babos met de voeten, de tweede keer schoot de spits uit Ivoorkust naast na een geweldige actie van Marco van Ginkel.