VITESSE WINT KNVB-BEKER

30 april 2017 | Van onze AS-redactie

Vitesse heeft voor het eerst in haar 125-jarig bestaan een hoofdprijs gewonnen. In de Rotterdamse Kuip versloeg de ploeg van trainer Henk Fraser in de finale van de KNVB-beker het Alkmaarse AZ met 2-0. Beide doelpunten werden in de laatste tien minuten gescoord door Ricky van Wolfswinkel.

 

De finale was het aanzien nauwelijks waard, maar de spanning en de entourage in De Kuip vergoedden veel. AZ was in de eerste helft sterker dan Vitesse, maar kon geen bres slaan in de Arnhemse defensie. Middenvelder Derrick Luckassen was nog het dichtst bij een Alkmaarse treffer. Hij schoot de bal uit een vrije trap tegen de lat.
Na de pauze gooide Vitesse de schroom wat meer van zich af, maar van goed voetbal was nog steeds geen sprake. Tien minuten voor tijd zorgde Ricky van Wolfswinkel (foto) voor 1-0. Hij kopte raak uit een voorzet van Milot Rashica. Doelman Tim Krul van AZ ging daarbij niet vrijuit. Twee minuten voor tijd viel de beslissing. Ridgeciano Haps liet de buitenspelval van AZ niet dichtklappen, waarna Van Wolfswinkel met een fraaie kapbeweging Ron Vlaar uitspeelde en de bal buiten bereik van Krul met links in de verre hoek schoot: 2-0.
De ontlading na afloop was enorm. Na drie verloren finales om de KNVB-beker pakte Vitesse voor het eerst een prijs. De beloning is rechtstreekse plaatsing voor de groepsfase van de Europa League van volgend seizoen. Bovendien speelt Vitesse op zaterdag 5 augustus om de Johan Cruijff Schaal  tegen de landskampioen, vermoedelijk Feyenoord.

* Foto boven: Aanvoerder Guram Kashia van Vitesse heeft de KNVB-beker in ontvangst genomen. Oud-speler Dejan Curovic (rechts) van Vitesse heeft de beker uitgereikt. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)
* Ook onderstaande foto ’s zijn van Wil Kuijpers Fotografie.

 


Gevaar voor het doel van Vitesse.


Matt Miazga in duel met Wout Weghorst (links) en Ron Vlaar.


Doelman Eloy Room van Vitesse bezweert het gevaar van AZ.


Blije fans van Vitesse.


Trainer Henk Fraser op de schouders bij Guram Kashia en Kevin Diks (rechts).


Directeur Joost de Wit van Vitesse en aanvoerder Guram Kashia koesteren de KNVB-beker.