Vitesse wint bij Roda JC en is dodelijk effectief in standaardsituaties

19 augustus 2017 | Van onze AS-redactie

Vitesse is de uitwedstrijd in Kerkrade bij Roda JC zonder kleerscheuren doorgekomen. De ploeg van trainer Henk Fraser won vrijdagavond met 3-1. De Arnhemse ploeg scoorde twee keer uit een standaardsituatie. Met 6 punten uit 2 duels heeft Vitesse nog steeds een score van honderd procent en is het de trotse koploper in de eredivisie.

“We hebben niet goed gespeeld, maar drie punten pakken is in het begin van het seizoen het belangrijkste”, zei aanvoerder Guram Kashia na afloop voor de camera van FOX Sports. De verdediger kopte zelf tien minuten voor tijd uit een corner van Alexander Büttner raak en besliste daarmee de wedstrijd: 1-3.
Het was de tweede treffer uit een standaardsituatie, want bij een 1-1 stand krulde Thomas Bruns de bal uit een vrije trap over de muur in de korte hoek, buiten bereik van de niet helemaal goed opgestelde Roda-doelman Hidde Jurjus. Die vrije trap was toegekend na een overtreding van Frederic Ananou, die de lepe Bryan Linssen onderuit tikte.  
Ananou had ook een groot aandeel in de eerste treffer van Vitesse. De verdediger, op de huid gezeten door Tim Matavz, wilde terugspelen op doelman Hidde Jurjus, maar raakte de bal maar half. Matavz schoot vervolgens uiterst fraai raak, waardoor Vitesse vijf minuten voor de pauze in een zetel kwam te zitten.
Na de hervatting drong Roda JC onder aanvoering van de uitblinkende Simon Gustafson aan. Uit een vrije trap van Paulissen had Kum de gelijkmaker op zijn schoen, maar vrij voor doelman Remko Pasveer tilde de verdediger de bal over het doel. De thuisploeg kwam in de 64e minuut uit een strafschop toch op gelijke hoogte. Aanvaller (!) Milot Rashica zette een sliding in op Mikhail Rosheuvel. Arbiter Kamphuis legde de bal na de val van Rosheuvel op de stip. Gustafson schoot via de paal en de rug van Pasveer raak: 1-1.

Doelman Remko Pasveer voorkwam daarna de gelijkmaker door een inzet van Gustafson met de voet te keren. In de rebound kopte invaller Van Velzen de bal bij de doelman van Vitesse handen. Kashia maakte vervolgens een einde aan de illusies van Roda JC.
“Ik ben tevreden over de uitslag en ook hoe we reageerden op de tegenslag van de gelijkmaker”, vertelde trainer Henk Fraser van Vitesse na afloop. “Maar ik vond ons wel slordig. Roda JC zette vroeg druk, waardoor er ruimte achter hun defensie lag. Daar deden we te weinig mee. Maar we hebben meer dan voldoende wapens om te scoren”, doelde Fraser op de twee treffers uit standaardsituaties.

* Foto boven: Trainer Henk Fraser van Vitesse (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)

EREDIVISIE
Vrijdag 18 augustus
Roda JC – Vitesse                                   1-2
Programma
Zaterdag 19 augustus
FC Twente – VVV Venlo (18.30 uur)
AZ – ADO Den Haag (19.45 uur)
Heerenveen – Heracles (20.45 uur)
Zondag 20 augustus
Exceslior – Feyenoord (12.30 uur)
Ajax – FC Groningen (14.30 uur)
FC Utrecht – Willem II (14.30 uur)
NAC Breda – PSV (16.45 uur)
Sparta – PEC Zwolle (16.45 uur)