Vitesse treft PEC in play-offs

17 mei 2015 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse kan zich na het gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (3-3) gaan richten op de play-offs. Daarin is PEC Zwolle in de eerste ronde de tegenstander. Donderdag is het eerste duel in Zwolle, de return is op zondag 24 mei in Gelredome.

Vitesse, aantredend zonde de gepasseerde Marko Vejinovic, moest op de laatste speeldag in de eredivisie een achterstand van twee punten goedmaken op zowel Feyenoord als AZ. Zelf winnen was dus een eerste vereiste en in die opzet slaagde de Arnhemse ploeg niet. Vitesse nam door doelpunten van Bertrand Traoré in de 13e en 25e minuut nog wel een 2-0 voorsprong, maar verspeelde die op slag van rust. Door fraaie treffers van Yassin Ayoub (44′) en Bart Ramselaar (45′) gingen beide ploegen met een 2-2 stand pauzeren.
Vitesse was ook na de pauze geen schim van de ploeg die Feyenoord maandagavond in de Kuip nog naar het kastje van de muur stuurde. Het zwaar gehavende FC Utrecht leek zelfs met de winst te gaan strijken toen invaller Dabnny verbeek in de 88e minuut uit een vrije trap scoorde. Zakaria Labyad voorkwam een minuut later dat Vitesse met een lichte kater aan de play-offs zou moeten beginnen. Hij scoorde op aangeven van Wallace: 3-3.
Dat Vitesse de concentratie niet kon vasthouden, had waarschijnlijk mede te maken met AZ. De Alkmaarse ploeg stond zondag in Rotterdam al binnen vijf minuten op een 0-2 voorsprong, waardoor de de hoop van Vitesse op de derde plaats al snel in rook opging. AZ won uiteindelijk met 4-1, pakte de derde plek en plaatste zich daardoor direct voor Europees voetbal.
Feyenoord, dat bij een zege verzekerd was van die derde plak, liet het in Zwolle compleet afweten en verloor met 3-0 bij PEC. Dat leidde tot het vertrek van trainer Fred Rutten. Giovanni van Bronchkorst neemt in de play-offs de taken van Rutten over.

Programma play-offs
Donderdag 21 mei

18.30 uur: Heerenveen – Feyenoord
20.45 uur: PEC Zwolle – Vitesse
Zondag 24 mei
12.30 uur: Vitesse – PEC Zwolle
14.30 uur: Feyenoord – Heerenveen
De finales zijn op donderdag 28 en zondag 31 mei.

* Foto homepage: Qazaishivili in volle sprint.
* Onderstaande foto ’s zijn van Wil Kuijpers Fotografie


Davy Pröpper haalt uit.