Vitesse steelt punten uit Zwolle

18 januari 2014 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse had zaterdagavond in Zwolle het geluk van een kampioen. Patrick van Aanholt bezorgde de Arnhemse ploeg in de 89e minuut met zijn treffer de overwinning bij PEC Zwolle: 1-2. “Ik had er toen niet meer op gerekend”, zei trainer Peter Bosz na afloop.

Vitesse, met Giorgi Chanturia op de positie van de nog geschorste spits Mike Havenaar, begon overtuigend aan het eerste duel na de winterstop. Christian Atsu kreeg na twee minuten te veel ruimte van Kamohelo Mokotjo en bekroonde zijn fraaie inviduele actie met een al even mooi schot: 0-1.
De ploeg van trainer Peter Bosz had het duel onder controle, maar de eerste vloeiende aanval van PEC Zwolle leverde ook meteen de gelijkmaker op. De defensie van Vitesse zag er even niet goed uit en Gyon Fernandez schoof de bal langs doelman Piet Velthuizen: 1-1.
De Zwolse fans waren nog nauwelijks uitgejuicht, toen Renato Ibarra door PEC-verdediger Van Hintum onderuit werd gehaald. Lucas Piaz’n belastte zich met de strafschop, maar vond doelman Diederick Boer op zijn weg. Dat was bijna een dure misser geweest, want een minuut later had Vitesse geluk dat Fernandez het Arnhemse doel op een haar miste.
Vitesse had in die eerste helft bijna voortdurend balbezit, maar de beste kansen waren voor de thuisploeg. “Uit dat vele balbezit hebben wij te weinig kansen gecreëerd”, sprak trainer Peter Bosz van Vitesse na afloop voor de camera van FOX Sports. “We werden ook steeds slordiger, waardoor PEC in de counter gevaarlijk kon worden.”
Uit een van die counters was Fernandez weer eens aan de aandacht van de centrale verdedigers Guram Kashia en Jan-Arie van der Heijden ontsnapt, maar doelman Piet Velthuizen voorkwam nog net een treffer.
Na de hervatting zag het er lang naar uit dat de gelijke stand op het bord zou blijven staan. Tot een minuut voor tijd. Nadat Joost Broerse voor PEC Zwolle nog rakeling naast had gekopt, besliste Patrick van Aanholt het duel: 1-2. Bosz: “Het werd aan het einde een open wedstrijd. En als je altijd vooruit speelt en druk wilt zetten, kun je na twee minuten scoren, maar ook een minuut voor tijd. Maar ik had er in die fase niet meer op gerekend.”
Zakaria Labyad, gehuurd van Sporting Lissabon, maakte in de 64e minuut zijn debuut voor Vitesse. Hij verging de Chanturia.
Bij Vitesse kregen Guram Kashia, Piet Velthuizen en Patrick van Aanholt nog een gele kaart. Voor Kashia was het een ‘fatale’. De verdediger mist door een schorsing de derby tegen NEC, op zondag 26 januari in Gelredome.

Vitesse is door de zege in Zwolle in ieder geval tot zondag 18.15 uur koploper in de eredivisie. Ajax kan Vitesse weer achterhalen als het zondag wint van PSV.

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Leerdam, Kashia, Van der Heijden, Van Aanholt; Pröpper, Atsu, Vejinovic; Ibarra, Chanturia (64. Labyad), Piazon.

Foto’s zijn van Wil Kuijpers Fotografie: