Vitesse soepel langs FC Twente

15 januari 2017 | Van onze AS-redactie

Vitesse heeft bij de hervatting van de competitie een prima zege behaald op FC Twente. De Arnhemse ploeg had in Gelredome helemaal niets te vrezen van de tamme Tukkers. Voor 15.194 toeschouwers won Vitesse, dat het duel na een een rode kaart voor Lewis Baker met tien man eindigde, met 3-1.

Dat Vitesse het bezoekende FC Twente zo gemakkelijk op de knieën zou krijgen, zal niemand in het Arnhemse kamp hebben verwacht. Het tactische concept met een vijfmans defensie dat trainer René Hake van FC Twente had uitgedacht, bracht geen enkele rust in de Enschedese ploeg. Integendeel, al in de openingsfase was Vitesse een aantal keren gevaarlijk. Lewis Baker opende in de 13e minuut de score voor de ploeg van trainer Henk Fraser. De middenvelder ramde de bal snoeihard raak, nadat Ricky van Wolfswinkel de bal had teruggekopt: 1-0. Nadat Baker met een kopbal de Twentse doelman Nick Marsman tot een redding had gedwongen, kwam FC Twente na ruim een half uur voor het eerst dreigend voor het Arnhemse doel. Doelman Ely Room redde echter op inzetten van Bersant Celina (vrije trap) en Bersant Celina na een combinatie met spits Enes Ünal.
Kort voor rust verdubbelde Ricky van Wolfswinkel met zijn negende competitietreffer van dit seizoen de Arnhemse voorsprong. De spits scoorde van dichtbij op aangeven van Kelvin Leerdam 2-0.
Na de hervatting kreeg Vitesse de  derde treffer op een presenteerblaadje aangeboden. Verdediger Peet Beijen van FC Twente leverde de bal na een breedtepass in bij Van Wolfswinkel, die vervolgens Milot Rahica op maat bediende. De rappe vleugelspits schudde verdediger Stefan Thesker af en liet ook doelman Nick Marsman kansloos: 3-0.
De wedstrijd was na die derde treffer beslist, maar na de komst van Kamohelo Mokotjo kwam er eindelijk rust in het Enschedese spel. Twaalf minuten voor tijd ging de bal op de stip na een overtreding van Leerdam op Dylan Seys. Mateusz Klich faalde niet: 3-1.
Drie minuten later leek het toch nog spannend te worden. Vitesse moest met tien man verder na een domme overtreding van Lewis Baker. De middenvelder stapte verkeerd in en tikte in een poging de Twentse counter eruit te halen van achteren de enkel van Celina aan. Hoewel de overtreding niet zwaar was, restte arbiter Ed Janssen niets anders dan het trekken van de rode kaart, omdat er bij Baker geen enkele intentie was om de bal te spelen.
Even later claimde FC Twente nog een strafschop toen Klich in aanraking kwam met het been van aanvoerder Guram Kashia van Vitesse. Janssen beoordeelde deze situatie echter als een Schwalbe van Klich, die daarvoor de gele kaart kreeg.
De zege van Vitesse kwam niet meer in gevaar en de Arnhemse ploeg passeerde FC Twente op de ranglijst. Met 26 punten uit 18 wedstrijden is Vitesse zevende, FC Twente is met 24 uit 18 de nummer acht. Feyenoord (45 uit 18), Ajax (40 uit 18) en PSV (37 uit 18) zijn volledig uit het zicht verdwenen. Heerenveen (32 uit 18), Heerenveen (31 uit 18) en FC Utrecht (28 uit 18) staan op de plekken vier tot en met zes.
Aanvoerder Guram Kashia (foto links in duel met Stefan Tesker) was dolblij met de zege. “Een belangrijke overwinning op een concurrent. We hebben ook nog genoeg kansen gecreëerd om meer dan drie goals te maken”, oordeelde Kahia voor de camera van FoxSports.

* Foto boven: Lewis Baker haalt uit en brengt Vitesse op een 1-0 voorsprong. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)
* Ook onderstaande foto ’s zijn van Wil Kuijpers Fotografie

EREDIVISIE
Vrijdag 13 januari
Go Ahead Eagles – AZ                  1-3
Zaterdag 14 januari
Heerenveen – ADO Den Haag    2-0
Heracles – FC Groningen            1-4
PSV – Excelsior                             2-0 
Sparta – FC Utrecht                      1-2
Zondag 15 januari
Roda JC – Feyenoord                   0-2
PEC Zwolle – Ajax                         1-3
Vitesse – FC Twente                      3-1
Willem II – NEC                            0-1


Sheran Yeini in duel met Jelle van der Heyden van FC Twente.


Milot Rashica schreeuwt het uit van vreugde nadat hij Vitesse op 3-0 heeft gezet.


Met een ludiek spandoek herinnerden de Vitessefans FC Twente aan de moeilijke finaciële periode waarin de Enschedese club heeft gezeten.


De spelers van Vitesse bedanken de fans voor hun steun.