Vitesse sluit seizoen in mineur af

12 mei 2013 | Van onze AS-redactie

Vitesse heeft het seizoen 2012-2013 afgesloten met een nederlaag. De ploeg van trainer Fred Rutten verloor in Gelredome met 1-0 van VVV Venlo. Niettemin eindigde de Arnhemse ploeg in de eredivisie op een knappe vierde plaats. 

Vitesse had een zege op VVV Venlo nodig om nog uitzicht te houden op de derde plek. Voor eigen publiek maakte Vitesse zondag niet de indruk daar nog in te geloven. “Ik zag het al een beetje aan de houding van een aantal spelers”, zei trainer Fred Rutten na afloop voor de camera van Eredivisie Live. “Er was nog een kleine kans en na een mooi seizoen ga je dan toch lekker voetballen. Maar dat heb ik vandaag niet gezien.”
Via Wilfried Bony, topscorer van de eredivisie met 31 goals, kreeg Vitesse in de eerste helft nog een paar goede kansen, maar VVV-doelman Maënpää weigerde te capituleren. Verdediger Patrick van Aanholt van Vitesse hield tussendoor VVV nog van scoren af door de bal van de lijn te koppen. In de 35e minuut was het wel raak. De defensie van Vitesse was het spoor even helemaal kwijt en toen ook Bryan Linssen zin tegenstander Tomas Kalas afschudden, had doelman Piet Velthuizen letterlijk het nakijken: 0-1.
Na de hervatting probeerde Vitesse het nog wel, maar ook VVV kreeg kansen. Voor Vitesse was de beste voor Wilfried Bony, maar de Ivoriaanse spits schoot een kwartier voor tijd op aangeven van Renato Ibarra over.
Voor Vitesse eindigde het seizoen teleurstellend met twee nederlagen op rij, maar gezien de sterkte van de selectie was de vierde plaats een topprestatie. De Arnhemse ploeg plaatste zich daarmee rechtstreeks voor Europees voetbal. Vitesse stroomt in de tweede voorronde van de Europa League in en moet dus twee voorrondes overleven voor plaatsing in de groepsfase.

* Foto homepage: Doelman Piet Velthuizen van Vitesse heeft het nakijken. Bryan Linssen zorgt voor de enige treffer van de wedstrijd. Alle foto’s zijn van Wil Kuijpers Fotografie.


Wilfried Bony komt net een stap te kort. Doelman Maënpää van VVV redt.


Wilfried Bony waagt een stijlvolle doelpoging, maar ook deze actie levert geen treffer op.


Tomas Kalas probeert met een vleigende tackle zijn tegenstander af te stoppen.