Vitesse sluit competitie in stijl af

3 mei 2014 | Van onze AS-redactie

Vitesse heeft het seizoen in stijl afgesloten. De Arnhemse ploeg verloor de laatste competitiewedstrijd van het seizoen met 2-1 bij FC Utrecht en duikelde naar de zesde plaats. Via de nacompetitie moet Vitesse Europees voetbal proberen veilig te stellen.

Vitesse, voor de winterstop nog een aantal weken koploper, presteerde in 2014 uiterst pover. De Arnhemse ploeg speelde na de winterstop vijftien wedstrijden en won er slechts vier. Zes duels eindigden in een gelijkspel en vijf keer bleef Vitesse puntloos. Het doelgemiddelde, 22-23, is veelzeggend. In de laatste zeven ontmoetingen bleef Vitesse zonder overwinning en behaalde het slechts drie punten. Op 8 maart pakte de ploeg van trainer Peter Bosz in de uitwedstrijd bij NAC Breda voor het laatst een zege (1-2).

Trainer Peter Bosz kon voor de camera van de NOS zaterdagavond geen verklaring geven voor het enorme verval van zijn ploeg in de tweede helft van het seizoen. “Een pasklaar antwoord heb ik daar niet voor”, stelde de teleurgestelde coach. “Want het zijn dezelfde spelers die voor de winterstop wel een heel hoog niveau haalden.”
Intern zal over de dramatische terugval zeker nog worden gesproken, vertelde Bosz. “Aan het einde van het seizoen kijken we wat er goed en wat er niet goed is gegaan en dan ga je ook kijken naar je eigen rol.”

In Utrecht maakte Vitesse zaterdagavond een uitgebluste indruk. Al na zeven minuten moest doelman Piet Velthuizen redden op een inzet van Agudelo na een fout van Kelvin Leerdam. Nadat Van de Maarel nog de lat had getroffen en Velthuizen zich opnieuw had onderscheiden toen Agudelo vrij voor hem opdook, viel in de 40e minuut toch de 1-0. Knullig verdedigen in het centrum van de Arnhemse defensie stelde Steve de Ridder in staat de score voor FC Utrecht te openen. Tussen al die Utrechtse kansen door had aanvoerder Guram Kashia van Vitesse met een kopbal nog de bovenkant van de Utrechtse lat geraakt.

Na de pauze was Patrick van Aanholt dicht bij de gelijkmaker, maar doelman Ruiter keerde zijn schot. Halverwege de tweede helft ging de Utrechtse goalie verschrikkelijk in de fout bij een afstandsschot van Zakharia Labyad en dat betekende de gelijkmaker: 1-1.
Twaalf minuten voor tijd liet Van Aanholt zich in het eigen strafschopgebied piepelen door Jacob Mulenga, waarna Agudelo, al dan in buitenspelpositie, de winnende Utrechtse treffer mocht scoren: 2-1.

Vitesse eindigde door het verlies als zesde. Heerenveen ging door een 3-0 zege bij RKC Waarlijk nog over de Arnhemse ploeg heen.
Voor Vitesse begint de nacompetitie om een plek in het Europa League woensdag 7 mei met een uitwedstrijd tegen FC Groningen. Zondag 10 mei is de return in Gelredome. Beide wedstrijden beginnen om 18.45 uur.
Bij winst in de tweekamp met FC Groningen stuit Vitesse in de finale over twee wedstrijden op donderdag 15 mei en zondag 18 mei op de winnaar van de confrontaties tussen AZ en Heerenveen.

* Foto homepage: Davy Pröpper schudt twee tegenstanders af. (Foto: Wil Kuijpers Fotofrafie)
(later meer foto’s)