Vitesse sluit 2012 af met verlies

22 december 2012 | Van onze AS-redactie

Voor Vitesse komt de winterstop als geroepen. De Arnhemse ploeg verloor zaterdagavond zijn laatste wedstrijd van 2012 bij Heerenveen: 2-1. Vitesse pakte in de laatste drie duels slechts één punt.

Vitesse kende woensdag in de strijd om de KNVB-beker tegen de amateurs van ADO ’20 een opleving (10-1), maar kon die in Friesland geen vervolg geven. De formatie van trainer Fred Rutten was in het Abe Lenstra Stadion volkomen kansloos.
Onder aanvoering van een weergaloze Filip Djuricic kreeg Heerenveen al voor rust de beste kansen. Alfred Finnbogason liet echter drie enorme kansen onbenut. Bij één van zijn pogingen had de spits pech, dat de bal tegen de paal rolde.
Voor Vitesse was Kakuta in de openingsfase bijna succesvol. Met een enorme uithaal met rechts schoot ook hij de bal tegen de paal. Wie anders dan Djuricic zette Heerenveen in de 30e minuut op voorsprong. Djuricic dolde eerst Guram Kashia, schudde vervolgens op snelheid Patrick van Aanholt af en stifte de bal over doelman Piet Velthuizen in het doel: 1-0.
Kort voor rust kwam Vitesse op gelijke hoogte. Na een corner van Theo Janssen kopte Marco van Ginkel de bal weer voor het doel. Met het hoofd was Guram Kashia twee verdedigers van Heerenveen de baas: 1-1.
Na de hervatting had Vitesse niet lang plezier van die gelijke stand. Al in de vierde minuut kon de aanhang van Heerenveen opnieuw juichen. Alfred Finnbogason deed nu wel wat hem voor rust niet lukte. Van ver buiten het strafschopgebied haalde de spits aan. Doelman Piet Velthuizen zag de bal recht op hem af komen, maar via zijn arm vloog de bal in het net.
“Een zwabberbal”, zei Velthuizen na afloop voor de camera van Eredivisie Live. “De bal veranderde op het laatst van baan.”
Vitesse deed daarna nog wel zijn best om gelijk te maken. Kakuta waagde van grote afstand een poging, maar doelman Nordfeldt tikte de bal over de lat. Vlak voor tijd kreeg Bony nog een schietkans, maar de bal ging over.
Verdiend zou de gelijkmaker ook niet zijn geweest. Met 2-1 kwam Vitesse er nog genadig af tegen Heerenveen, dat wel heel slordig met de vele kansen omging.
Met slecht één punt uit de laatste drie duels sloot Vitesse een sterke eerste helft van het seizoen dramatisch af. Bij winst van Feyenoord op FC Groningen zakt Vitesse zondag naar de vijfde plaats. De achterstand op koploper FC Twente bedraagt nu 6 punten.