Vitesse slaat in slotfase toe: 2-1

20 augustus 2011 | Van onze AS-redactie

Vitesse heeft zaterdag met de nodige moeite gewonnen van FC Utrecht. Het werd 2-1 in het Gelredome. De ploeg van John van den Brom kon het swingende spel van het duel tegen VVV (4-0) geen vervolg geven. Wilfried Bony maakte beide doelpunten.

Vitesse startte met dezelfde elf als tegen VVV-Venlo. Ook nu was het begin veelbelovend. Alexander Büttner naderde na vijf minuten het strafschopgebied en werd onderuit gehaald door Sarota. Scheidsrechter Makkelie floot voor een strafschop die van later overtuigend werd binnengeschoten door Wilfried Bony. De ploeg van John van den Brom, die in het begin vooral koos voor balbezit, had daarna moeite het spel te maken.
Ook de bezoekers wisten niet te overtuigen. Dat resulteerde in weinig uitgespeelde kansen aan beide kanten. Mulenga schoot 1 op 1met Meerits naast en de poging van Pröpper uit de tweede lijn werd van richting veranderd en verdween ook naast het doel. Nog voor het half uur kwam FC Utrecht langszij door een treffer van Mulenga. Hij was het meest alert na een vrije trap van Gerndt die op de kruising belandde. Kort voor rust had ‘Gio’ Chanturia nog een goede kans op de 2-1. Nadat hij zichzelf knap vrijspeelde in de zestien stuitte de Georgiër op doelman Rob van Dijk van FC Utrecht.

In de tweede helft kregen de 14.173 aanwezige bezoekers hetzelfde spelbeeld te zien. Vitesse had veruit de meeste balbezit, maar had moeite de kansen te creëren. FC Utrecht was een aantal keer gevaarlijk via de uitbraak. Na een uur spelen bracht John van den Brom nieuweling Jan-Arie van der Heijden in het veld voor Jenner. Van der Heijden, die afgelopen donderdag gecontracteerd werd, maakte daarmee zijn officiële debuut voor de Arnhemmers. Hij speelde op de plek van Nicky Hofs die op zijn beurt verhuisde naar de linkerflank.
Drie minuten voor tijd moesten de bezoekers met tien man verder. Nilsson kreeg de rode kaart na een grove overtreding op Pröpper. Met nog één minuut officiële speeltijd leek de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel te eindigen toen de sterke Bony zich meldde in het strafschopgebied. Tussen twee verdedigers van FC Utrecht schermde hij een hoge bal van Pröpper af en tikte hem uiterst beheerst langs doelman Rob van Dijk. 
Na drie duels heeft Vitesse zeven punten verzameld en staat in de top van de eredivisie.

Opstelling Vitesse: Meerits; Van der Struijk, Kashia, Drost, Büttner; Van Ginkel, Hofs (76. Yasuda), Pröpper; Chanturia, Bony en Jenner (64. Van der Heijden).

Bron: Vitesse